Americanii au protestat pentru a șaptea seară consecutiv față de acțiunea poliției care a dus la moartea lui George Floyd.
Şeful poliţiei din Los Angeles a transmis, după ora la care intra în vigoare interdicţia de circulaţie, că oamenii care cauzează „haos şi diversiune” reprezintă „o ruşine pentru amintirea lui” Floyd, citează BBC.
„Permiteţi-mi să fiu clar – sunt patru poliţişti şi doar patru responsabili pentru moartea lui George Floyd. Mai simplu: cei care au ca scop să împrăştie haos şi diversiune în comunităţile noastre sunt o ruşine pentru amintirea lui”, a scris pe Twitter Michel Moore.
Un marş paşnic pe Sunset Boulevard din Hollywood a fost umbrit de distrugeri. Mai multe grupuri au vizat magazine din zonele vecine.
O altă demonstraţie a avut loc în cartierul Van Nuys, însă s-a încheiat cu jafuri şi arestări. În Los Angeles, au avut loc manifestări în West Hollywood şi în centru.
Los Angeles, scena violențelor și a distrugerilor
Protestele au continuat după ora la care începea interdicţia de circulaţie, 18.00. Los Angeles a fost scena violenţelor şi distrugerilor în weekend, când grupurile au incendiat maşini de poliţie şi au devastat numeroase magazine.
San Francisco, San Jose, Santa Clara, Walnut Creek şi Oakland au fost scene ale violenţelor. Poliţia din Walnut Creek a folosit gaze lacrimogene pentru a răspândi protestatarii care s-au adunat după ora 20.00. În timpul manifestaţiei, o femeie a fost împuşcată de o persoană aflată într-o maşină, care a părăsit rapid locul. Într-un district au fost raportate 100 de arestări ca urmare a încălcării interdicţiei şi adunării la protest.
În New York, primarul Bill Blasio a spus că protestatarii au fost „copleşitor de paşnici” şi a avertizat că nu va permite furturi şi distrugeri. El a precizat că marţi, interdicţia nu va mai începe la ora 23.00, ci la ora 20.00.
Guvernatorul statului, Andrew Cuomo, a declarat că anumiţi oameni „exploatează criminal protestele paşnice justificate”.
Vitrine sparte și magazine devastate
Vitrine sparte şi magazine devastate au fost observate şi luni seară în Manhattan.
Empire State Building a anunţat că va rămâne în întuneric, pentru a marca moartea lui George Floyd.
„Empire State Building este în întuneric în seara asta pentru a aminti de tragica ucidere a lui George Floyd, nedreptatea în toate formele şi victimele ei şi pentru a cere încetarea distrugerilor în minunatul nostru oraş. Există deja destule pierderi şi tristeţe”, a fost mesajul publicat pe Twitter.
În Minneapolis, un priveghi a avut loc pe strada unde George Floyd a fost uciş lunea trecută, oamenii sfidând, de asemenea, interdicţia impusă local, care a început la ora 22.00.
Trump a amenințat că trimite armata pe străzi
La Washington, forţele de ordine au dispersat manifestanţii paşnici cu gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc în parcul din apropiere de Casa Albă, după ce preşedintele Donald Trump a anunţat că va trimite armata, dacă este necesar, pentru „a domina străzile”.
Câteva minute mai târziu, preşedintele a ieşit pentru a merge la biserica de lângă.
Forţele de ordine susţin că au făcut trei avertismente înainte de a lansa gazele lacrimogene, afirmaţie pe care un jurnalist de la Washington Post o respinge.
Demonstraţii au avut loc şi în oraşe ca Dallas, Portland şi Phoenix.
Citeste si: Hong Kong: China promite un ”contraatac” după anunţurile lui Trump
George Floyd, bărbat de culoare din Minneapolis, a fost ucis pe 25 mai. Patru poliţişti au fost concediaţi şi doar unul a fost pus sub acuzare – Derek Chauvin, care a îngenuncheat pe gâtul lui Floyd timp de aproximativ 9 minute, este acuzat de crimă de gradul trei şi ucidere din culpă de gradul doi.
Tim Walz, guvernatorul statului Minnesota, a recunoscut duminică, la o conferinţă de presă, că vede moartea lui Floyd ca pe o crimă şi că ar vrea să îi vadă şi pe ceilalţi trei poliţişti acuzaţi.
O autopsie independentă arată că bărbatul a murit în urma asfixierii.