Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, a declarat că președintele Klaus Iohannis poate prelungi starea de urgență pentru a impune în continuare restricții.
„Legea care există se pare că este deficitară și Guvernul probabil că a înțeles asta după ce Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu acea lege, pe care Curtea încă nu s-a pronunțat. Este vorba despre o ordonanță de urgență, nr. 21 din 2004, care a fost aprobată prin lege, dar se pare că nici aceasta nu întrunește toate elementele prevăzute de articolul 53 din Constituție”, a explicat Augustin Zegrean, luni seara, la Digi24.
Parlamentul trebuie să voteze proiectul de lege înaintat de Guvern, dar ultima zi a stării de urgență este 15 mai. Odată votată, legea ar trebui să intre in vigoare sâmbătă, dar aceasta intră în vigoare la trei zile după publicarea în Monitorul Oficial, a mai arătat Zegrean.
Se prelungeste starea de urgenta?
Fostul președinte al CCR a venit și cu o soluție, dar a adăugat că „tot poporul român o să mă înjure”. Soluția găsită de Augustin Zegrean este ca președintele Klaus Iohannis să prelungească cu cel puțin trei zile starea de urgență până la intrarea în vigoare a noii legi.
„Oricând există această posibilitate. Președintele poate să prelungească cu încă o lună, dacă vrea. Dacă nu pot să rezolve problema până sâmbătă, de sâmbătă, toate măsurile luate prin ordonanțele militare se pun deoparte”, a explicat Zegrean.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, luni seară, că are încredere că Parlamentul va dezbate cu celeritate Legea stării de alertă, astfel încât aceasta să intre în vigoare în cât mai scurt timp. Până la intrarea în vigoare a eventualei legi, restricţiile vor fi impuse prin decizii ale Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.
„Am încredere că Parlamentul va dezbate cu celeritate acest proiect de lege care a fost adoptat în şedinţa de Guvern astăzi şi că va fi adoptat în cel mai scurt timp, astfel încât să intre în vigoare. Şi dacă vor exista două zile în care nu va exista o reglementare….va exista o reglementare.”
Orban, despre legea stării de alertă: „Dacă legea nu va intra în vigoare la finalul stării de urgenţă, restricţiile vor fi impuse prin decizii ale CNSSU”
„Noi aşteptăm decizia CCR de miercuri şi, în funcţie de această decizie, vom corecta actul normativ care reglementează starea de urgenţă prin Ordonanţă de Urgenţă, astfel încât să lăsăm anumite intrumente privitoare la aplicarea regulilor imediat după ieşirea din stare de urgenţă. Cel mai probabil, nu vom putea da amenzi, dar regulile vor fi stabilite prin hotărâre Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”.
Orban a precizat că prima decizie va fi declararea stării de alertă, iar în urma acestei declarări vor fi adoptate măsurile de restrângere a anumitor activităţi.