Guvernul angajează sume importante din fonduri europene împotriva coronavirusului. Au fost adoptate decizii care prevăd decontarea din fonduri europene a unor cheltuieli în domeniul sanitar și al asistenței sociale. Măsuri de mare urgență în această perioadă vor fi finanțate cu 810 milioane de euro (3,9 miliarde de ei). Este un prim pachet de măsuri finanțate cu fonduri comunitare.
Mai mult de o treime din fondurile europene angajate de guvern, în acestă primă etapă, merg către achizițiile de echipamente medicale și de protecție medicală. Suma alocată aici este de 350 de milioane de euro. Achizițiile de asftel de echipamente, făcute de unitățile sanitare și administrațiile publice locale, vor fi ulterior decontate din fondurile comunitare alocate. Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a declarat că procesul de decontare se va face conform procedurilor europene și a dat asigurări că “guvernul va face tot ce este necesar pentru ca aceste echipamente medicale să se deconteze si banii să fie rambursați”. De asemenea, guvernul a anunțat că a aprobat și achiziționarea, tot din fonduri europene, a spitalelor modulare și containerelor de logistică medicală care sunt necesare în această perioadă.
Personalul sanitar aflat pe linia întâi a luptei cu pandemia va primi un stimulent de risc. Guvernul a decis ca acest stimulent să fie acordat celor implicați direct în tratarea bolnavilor afectați de coronavirus – medici, asistenţi, ambulanţieri, personal paramedical.
“Este vorba de un număr estimat de 75.000 de cadre medicale, cu o valoare lunară a acestui stimulent de 2.500 de lei. Nu este supus contribuţiilor sociale şi nici contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, singura regulă fiscală aplicabilă acestui stimulent este cea referitoare la impozitul pe venit, adică 10% din cei 2.500 de lei se reţine, netul urmând să fie virat personalului medical”, a explicat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
Măsura este finanțată din fonduri comunitare și a fost discutată la nivelul Uniunii Europene. Bulgaria, Ungaria, Germania, Italia au propus și ele stimulentul de risc pentru cadrele medicale.
Ajutorul acordat categoriilor cele mai vulnerabile social este prioritar. Primii vizați sunt compatrioții noștri cu vârsta de peste 65 de ani aflați în autoizolare, nu puțini singuri și în dificultate. Măsura concretă a executivului este alocarea a 30 de milioane de euro din fonduri europene pentru finanțarea cheltuielilor cu aproximativ 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari. Aceștia vor oferi servicii de sprijin și asistenţă la domiciliu seniorilor cu vârstă de peste 65 de ani – aproximativ 100.000 de persoane. Autoritățile vor pune la dispoziție și un număr de telefon special (TelVerde social) care va putea fi apelat de cei care au nevoie de serviciile celor 1000 de asistenți sociali.
De asemenea, guvernul a mai decis finanțarea din fonduri comunitare a 170.000 de pachete cu produse de igienă corporală, distribuite celor care se află în carantină, copiilor de la casele de copii şi persoanelor vârstnice care se află în căminele de bătrâni.
O altă măsură adoptată de guvernul Orban se referă la șomajul tehnic. Aici guvernul a aprobat ca o parte din cheltuielile angajate de stat pentru plata somajului tehnic să fie decontate din fonduri europene. Astfel, 300 milioane euro sunt direcționați către cheltuielile cu şomajul tehnic. Este vorba despre fonduri comunitare disponibile la nivelul Programului Operaţional Capital Uman, care ulterior vor putea fi majorate.
“Măsurile pe care Guvernul României le-a aprobat însumează 810 milioane euro, în lei însemnând 3,9 miliarde lei, şi acesta este un prin pachet pe care l-am pregătit”, a conchis ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
Următorul set de măsuri cu finanțare europeană care vor fi luate de guvern va viza, cu prioritate, susținerea unui sector afectat serios de criza provocată de coronavirus – întreprinderile mici și mijlocii (IMM). Guvernul Orban consideră că sprijinul puternic acordat IMM-urilor este una din soluțiile-cheie pentru revenirea economiei românești.