Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a declarat joi, la Digi24, că plafonarea prețurilor la alimente ar putea duce la o penurie a acestora. Măsura plafonării prețurilor la alimente și medicamente este prevăzută într-un proiect al PSD, adoptat deja de Senat. „Să terminăm cu proietele populiste. Nu putem să aruncăm cu bani în stânga și în dreapta că nu ajutăm pe nimeni”, a declarat Cîțu.
Ministrul Finanțelor susține că plafonarea prețurilor nu este o soluție pentru că ar putea duce la o problemă de aprovizionare.
„Dacă am interveni asupra prețurilor și le-am bloca, la alimente și medicamente, probabil vom avea o problemă de aprovizionare. Ce am eu oficial nu îmi arată o explozie a acestor prețuri. A plafona astăzi prețurile ne-a putea duce la o penurie de produse”, a declarat Florin Cîțu.
Nu este o problemă cu stocurile, susține ministrul Finanțelor.
Florin Cîțu susține că o creștere excesivă a deficitului, peste 10%, creează probleme de finanțare, iar statul nu are bani să susțină eventualele măsuri necesare.
„A crește deficitul la 10% îți creează o problemă de finanțare, degeaba spunem tuturor că dăm câte 1000 de euro, dacă nu îi ai. Bani ai din taxe și din împrumuri. De asta trebuie să fim foarte atenți. Putem să creștem deficitul, dar vom avea o problemă de finanțare. Să terminăm cu proiectele populiste. Nu putem să aruncăm cu bani în stânga și în dreapta că nu ajutăm pe nimeni”, a declarat Cîțu, în direct la Digi24.
Acesta a mai declarat că nu avem probleme de finanțare și că în acest moment nu ia în calcul un credit de la instituțiile financiare.
„Mă uit la toate sursele de finanțare. Avem noroc că avem acel buffer care e încă intact. Sunt precaut în politica fiscală pe care o facem. În acest moment nu avem nevoie de un credit”, a precizat ministrul.
Florin Cîțu speră într-o revenire rapidă a economiei după ce va trecere perioada de criză COVID-19.
„Poate într-o lună două să termină cu această probemă și vom avem un șoc pozitiv rapid. Eu merg pe acest scenariu, să avem o revenire rapidă. Nu am semne care să îmi arate că nu păstrăm capacitatea de producție. Sunt optimist că putem să revenim poate la fel de puternic cum am căzut. Eu cred într-o revenire în V”, a completat Cîțu.