Tramvaiul Poeziei își propune să aducă lectura mai aproape de public.
Tramvaiul Poeziei, inaugurat în București. A fost inaugurat în Capitală, pe linia 1 a Societății de Transport București (STB), potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Un tramvai de pe linia 1 le oferă bucureştenilor, timp de trei săptămâni, o bibliotecă mobilă formată din 100 de cărţi de poeme. Călătorii vor regăsi, astfel, cărţi de poezie pe care le pot răsfoi pe durata călătoriei şi vor avea ocazia să asculte poeţi şi artişti, zilnic, între orele 17.00 şi 19.00.
„Tramvaiul Poeziei”, tapetat cu versuri de autori precum Tudor Arghezi, Nichita Stănescu, Lucian Blaga și Mihai Eminescu, a pornit în prima sa cursă marți.
Tot marţi s-au deschis înscrierile la concursul de poezie pentru tineri cu vârsta între 18 şi 25 de ani. În primele ore de la lansarea concursului, pe site-ul www.artanumusca.ro se înscriseseră deja 40 de tineri poeţi, care au trimis câte trei poezii.
Înscrierile au loc în perioada 10 – 20 septembrie. Juriul, din care fac parte Iv Cel Naiv, Iulian Tănase şi Cătălina Matei, va alege zece finalişti care vor participa la un curs de scriere creativă. La finalul cursului, aceştia vor fi provocaţi să scrie versuri pe tema „Salvează poezia oraşului!”, iar poemul câştigător va fi pictat pe peretele unei clădiri aflate în centrul Bucureştiului.
De asemenea, toate poemele selectate şi povestea proiectului Tramvaiul Poeziei vor fi adunate într-o carte care va fi lansată la Târgul Internaţional Gaudeamus.
Cei care doresc mai multe informaţii despre traseu şi programul de circulaţie le pot obţine prin intermediul aplicaţiei Info STB şi pot vedea în orice moment unde se află „Tramvaiul Poeziei”.
„Oare mai avem nevoie de poezie în 2019? Poezia este superioară tuturor artelor. Aşa se spunea în trecut şi aşa se consideră în continuare. Vrem să facilităm lectura, să-i încurajăm pe călători şi să-i inspirăm să citească şi să privească oraşul de la fereastra tramvaiului şi cu alţi ochi”, a declarat Loredana Munteanu, fondatoarea organizaţiei Arta nu muşcă, inițiatoarea proiectului.
Marți, oamenii care aşteptau tramvaiul, în staţii, au fost surprinşi plăcut să vadă înscripţionate pe vehicul versuri. „Ca să te laud, ajunge un singur vers: prin gura ta mă sărută, întregul univers”, a silabisit o doamnă în vârstă, înainte de a urca în tramvai.
Sursa: ciao.ro