Odată cu evoluția tehnologiei, ies din nou la suprafață mituri legate de cât de dăunătoare sunt efectele acesteia. Probabil ai auzit până acum afirmații ca „5G provoacă apariția cancerului”, „cuptorul cu microunde determină tumori cerebrale” sau „smartphone-urile ne macină pe interior”.
Mai toate sunt în totalitate mituri care se perpetuează din perioada 2G și care, de-a lungul timpului, au tot revenit în mentalul colectiv.
Când auzit cuvântul „radiații” probabil te gândești la un dezastru nuclear. Deși este o legătură perfect justificată, e de menționat că există foarte multe forme de radiații, iar cu unele avem de a face constant (precum cele venite de la Soare). Există o diferență între radiațiile „sigure” și cele foarte nocive, asociate locurilor precum Cernobîl. Așa se explică, de fapt, diferența dintre radiațiile ionizante și cele neionizante.
Radiațiile ionizante apar atunci când vorbim de raze X și raze gamma și îți pot afecta ADN-ul, determinând tumori și apariția cancerului. În ceea ce privește radiațiile care apar odată cu utilizarea rețelelor mobile, ele nu produc astfel de pagube.
Limita de siguranță peste care nu pot trece dispozitivele comercializate pe piață este stabilită de rata de absorbție specifică („specific absorption rate” – SAR), adică aceea de 1.6 wați/kilogram, proportional cu greutatea. Această cantitate nu poate nici măcar să determine încălzirea corpului uman, iar producătorii de smartphone-uri trebuie să dovedească încadrarea în aceste standarde înainte să-și vândă gadgeturile.
Pot cauza cancer telefoanele mobile?
Multe studii au analizat ideea că radiațiile radio ar putea afecta sănătatea oamenilor. Cercetări din 2009 și 2010 au ajuns la concluzia că nu există suficiente dovezi pentru a susține această afirmație. În 2011, Organizația Mondială a Sănătății a declarat telefoanele mobile „tehnologii de risc cancerigen 2B”, ceea ce înseamnă că ar putea fi legate de producerea cancerului.
Această idee nu implică, totuși, faptul că expunerea la produsele comercializate pe scară largă ar provoca această boală. În plus, nu există rezultate incontestabile care să demonstreze că tehnologiile mobile sunt, în mod iminent, periculoase pentru oameni.
În 2016, National Toxicology Program din Statele Unite a dat publicității niște rezultate preliminare ale unor studii care examinează efectele radiațiilor neionizante asupra șobolanilor și șoarecilor. Expunerea a început încă din uter și a fost aplicată timp de 9 ore pe zi, șapte zile pe săptămână.
Rezultatele au arătat că unele dintre exemplare au dezvoltat începuturi tumorale, dar că acestea sunt mai degrabă determinate de expunerea întregului corp, decât de una limitată, parțială, așa la fel ca în cazul oamenilor. Mai ales că ființele umane nu vor fi expuse decât în cazuri absolut excepționale unei asemenea cantități de radiații, lucru recunoscut și de asociații precum Institutul Național al Cancerului din Statele Unite, care arată că nici aceste rezultate nu sunt o dovadă fermă că tehnologii precum Bluetooth sau WiFi sunt dăunătoare.
Dincolo de studiile realizate cu jumătăți de măsură, teoriile științifice nedemonstrate sunt și ele niște surse care întrețin controversele din jurul evoluțiilor tehnologice. Un exemplu este o scrisoare de avertisment trimisă de omul de știință Bill P. Curry în anul 2000 către Broward County Public School. În document, acesta a inclus un grafic numit „Absorbția microundelor în țesutul cranian” care sugerează că nivelul de radiații din creierul uman crește proporțional cu amplificarea semnalului wireless.
Mai târziu, la finalul lui 2011, doctorul David O. Carpenter a folosit acest grafic într-un proces împotriva unei școli publice din Oregon, în încercarea de a forța autoritățile să renunțe la conexiunea wireless. Și alte persoane alarmiste invocă acest grafic ce, așa cum arată jurnaliștii de la Android Authority, este complet greșit.
Oricum ar fi, asta nu înseamnă că cercetările solide în ceea ce privește posibilele efecte ale radiațiilor cauzate de tehnologie nu ar trebui să continue sau ar trebui ignorate. De exemplu, ar fi interesant de investigat în detaliu felul în care se conectează expunerea la radiații cu infertilitatea sau ce riscuri există în cazul copiilor. Până acum, însă, nu există dovezi clare că utilizarea telefoanelor mobile sau undele radio asociate sunt periculoase pentru utilizatorii de rând.