O tranzactie imobiliara, indiferent ca este realizata cu bani cash sau cu credit, solicita un grad mare de stres atat din partea vanzatorului, cat si din partea cumparatorului.
Birocratia este cea care genereaza cea mai mare doza de stres si in general, duce la cheltuieli destul de mari si timp pierdut prin diverse institutii.
Desi birocratia nu este tocmai placuta, exista si o parte dintre documentele solicitate pentru vanzarea unui imobil, care se dovedesc extrem de utile. Unul dintre aceste documente este certificatul energetic.
Introdus in legislatia din Romania in urma cu cativa ani, acest certificat de performanta energetica reuseste sa echilibreze putin intreaga zona de tranzactii imobiliare si sa creeze avantaje atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator. Cu toate astea, sunt destul de putini cei care stiu cu exactitate ce este un certificat energetic si ce informatii ofera.
Ce este, asadar, un certificat energetic?
Certificatul energetic (numit in mod oficial certificat de performanta energetica) este un document eliberat de un auditor energetic, prin care se atesta eficienta energetica a unei cladiri. Rolul acestui document este unul destul de complex. In primul rand, prin acest certificat proprietarul poate avea o idee despre starea cladirii si poate sa isi faca un plan pentru consolidare si eficientizare a consumului de energie.
In al doilea rand, certificatul energetic reuseste sa eficientizeze foarte mult orice tranzactie imobiliara si sa ofere cateva indicii foarte utile pentru vanzatori si cumparatori. In urma obtinerii acestui document, orice vanzator poate sa stie care sunt zonele problematice ale cladirii pe care urmeaza sa o comercializeze si poate sa ia masuri de remediere in acest sens.
Este bine de stiut faptul ca un certificat energetic poate sa fie emis doar de catre un auditor energetic atestat si ca exista doua tipuri de auditori energetici: cei de gradul I si cei de gradul II. Partea buna este faptul ca ambele tipuri de auditori pot sa elibereze cerificate energetice, insa cei de gradul I au competente mai mari. Acestia pot intocmi si audit energetic, iar legat de certificatul energetic, pot sa emita acest act pentru orice tip de imobil.
Cand este nevoie de un certificat energetic?
In mod normal, orice cladire ar trebui sa fie certificata energetic, indiferent ca este subiectul unei tranzactii sau nu. Totusi, necesitatea legala apare in momentul in care se face o tranzactie imobiliara. In lipsa acestui certificat de performanta energetica orice contract de vanzare-cumparare poate sa fie declarat nul in instanta.
De multe ori, certificatul energetic este cerut si de diverse institutii ale statului. Spre exemplu, daca se doreste obtinerea unui credit, banca va solicita o astfel de certificare. Pentru tinerii care isi cumpara o locuinta prin Prima Casa regulile sunt ceva mai stricte, cladirea fiind nevoita sa faca parte din clasa de eficienta energetica A, B sau C.
Bine de stiut despre certificatul energetic!
Inainte de achizitia unui certificat energetic, orice beneficiar trebuie sa stie urmatoarele lucruri:
- Costul documentului este unul destul de mic si incepe de la doar 130 de lei.
- Valabilitatea certificatului este mare. Atata vreme cat imobilul nu sufera modificari care-i modifica eficienta energetica (modernizari), valabilitatea documentului este de 10 ani. Dupa o modernizare este avantajos pentru proprietar sa solicite un nou certificat, intrucat imobilul se poate incadra intr-o clasa energetica mai buna, lucru ce-l favorizeaza (un pret mai bun, vinde mai rapid etc.).
- Exista 7 clase de eficienta energetica, notate cu litere de la A la G. Cladirile situate in clasa de eficienta A sunt cele mai bune, consumand o cantitate foarte mica de energie, in timp ce cladirile din clasa G sunt cel mai putin eficiente din acest punct de vedere.