După o astfel de sentință, care aduce o pată atât de mare pe imaginea dumneavoastră și a partidului, de ce nu demisionați, domnule Darius Vâlcov? Ați auzit vreodată despre onoare?
Doar câteva zile au trecut de când Liviu Dragnea făcea plecăciuni în fața genialului strateg al programului economic al PSD, Darius Vâlcov. Cel numit „o valoare rară”, eminența cenușie din spatele guvernării, un veritabil Stephen Hawking autohton, tocmai a fost condamnat la 8 ani de închisoare cu executare. Este doar prima instanță, e adevărat, dar oricum, este o lovitura dură pentru clasa politică, într-o țară măcinată de corupție.
Spuneam că este vorba de prima instanță. De acum, vor intra în joc toate relațiile, manevrele, pârghiile prin care se va încerca fie micșorarea pedepsei, fie chiar transformarea ei într-o pedeapsă cu suspendare, așa cum s-a întâmplat și în cazul șefului de partid Liviu Dragnea. Probabil la ora asta Radu Mazăre îi pregătește deja colegului său de partid un bungalow cu vedere la ocean, în idilicul Madagascar. Vă dați seama cam ce viitor are acea țărișoară, din moment ce două genii ale business-ului își vor pune cunoștințele la dispoziția băștinașilor.
Astfel de cazuri ne demonstrează de ce este nevoie de o justiție independentă, care să dea pedepsele corecte, conform cu gravitatea faptelor. Atâta timp cât suntem conduși de oameni care au dosare penale, nu avem niciun viitor, vom fi mereu la coada Europei. Darius Vâlcov, omul care tocmai a primit o prima sentință de 8 ani cu executare pntru spălare de bani, mită și corupție, este consilierul primului ministru al României, și creierul actualei revoluții fiscale, care a dat atâtea bătăi de cap oamenilor. Acum, odată cu acestă condamnare, domnul Vâlcov este și el în rândul lumii bune, pe aceeași treaptă cu ceilalți lideri care au dosare penale.
Nu te poți bucura de răul altuia, nici nu este acest aspect atât de important. Altceva trebuie să ne dea de gândit. Când o să ne dăm seama că, dacă se merge în continuare pe aceeași linie, ne îndreptăm spre un faliment sigur, ca și națiune? Darius Vâlcov mai are încă trei dosare penale pe rol, cum poate fi acest om numit consilier al primului ministru, când are atâtea probleme cu legea? Chiar nu se poate găsi un om curat, un profesionist fără pată?
Au auzit politicenii noștri despre demisia de onoare? Conform socilologilor, demisia de onoare e gestul pe care trebuie să-l facă un demnitar atunci când recunoaște că, indiferent dacă poate fi găsit direct vinovat sau nu, în timpul mandatului său s-a petrecut un fapt grav. Chiar dacă nu există vinovăție directă, faptul că nu a putut împiedica fapta respectivă trebuie să ducă la demisia de onoare. În țările civilizate, chiar și cea mai mica bănuială care planează asupra unui demnitar este urmată, imediat, de o demisie de onoare.
Există însă o problemă. Demisia de onoare este pentru oameni care au demnitate și, obligatoiu, o anumită educație. Cum să ceri așa ceva unora care și-au clădit cariera politică prin fapte de corupție? Acești oameni habar nu au ce înseamnă onoarea și demnitatea.
Cristian Huluban