Violența în școli, un fenomen care se extinde îngrijorător, este, de fapt, un examen cu foarte mulți corigenți. De la autorități la părinți, de la profesori la firmele de pază, mergând până la unii copii, care așa înțeleg să își arate superioritatea față de colegii lor. Cazul celor trei mame care au vrut să-și facă dreptate singure și au ajuns în arestul Poliției nu va rămâne unul singular, pentru că avem de-a face cu un fenomen în extindere, care trebuia rezolvat de multă vreme.
Dar cine să o facă? La fel ca în orice situație de criză din societatea românească, părțile implicate arată cu degetul una spre cealaltă și, normal, nu există niciodată un vinovat. Copilul care și-a agresat colegii are scuzele lui, mamele care au venit să-și facă singure dreptate au și ele argumente, iar mama celui bătut de cele trei femei găsește și ea 100 de motive prin care să-și apere odrasla. Cum împarți dreptatea în astfel de cazuri? Sunt cele trei mame principalele vinovate? Foarte mulți părinți sar în apărarea lor, motivând faptul că ele nu au făcut decât să-și protejeze copiii în fața bătăușului care i-a atacat.
Este adevărat, dacă ești părintele unui copil agresat, și te adresezi Poliției sau profesorilor, nimeni nu te ajută. Dacă vrei să îți faci dreptate singur, ajungi în arest. Cum să procedezi, cine îl poate sfătui pe acest părinte ce să facă? De ce vor oamenii să-și facă dreptate singuri? E simplu, pentru că în cele mai multe cazuri, autoritățile se spală pe mâini, motivând că acuzații sunt minori și nu există legi în acest sens. În cel mai fericit caz, elevul recalcitrant primește o amendă sau, foarte rar, este exmatriculat.
Cu ce îl încălzește pe părintele copilului bătut faptul că cel care l-a atacat primește o amendă? Sau că i se scade nota la purtare? Agresorul sigur va recidiva, pentru că a văzut că își poate permite, și uite așa, ne învârtim într-un cerc al neputinței. Până la un moment, când iată, nervii cedează, și se ajunge la ceea ce au făcut cele trei mame, pentru că nu poți suporta la infinit ca un derbedeu să-ți agreseze copilul. Apare și o altă întrebare: de ce mama copilului bătut de cele trei femei apare abia acum la școală, deși fiul ei nu era la prima abatere? Ce a făcut ea pentru a-l educa, dacă a văzut că acesta are un comportament violent?
Școala, bineînțeles, are partea ei de vină, și e una foarte mare. De ce nu s-au luat măsuri împotriva bătăușului, atunci când ceilalți părinți s-au plâns de comportamentul acestuia? Dacă părinții acestui copil-problemă nu au luat măsuri, atunci școala era datoare să o facă, pentru că, repetăm, elevul nu era la prima abatere. Nu este normal nici ce au făcut cele trei mame, dar, pe de altă parte, cine poate rezista să-și vadă copilul atacat în mod repetat de un coleg împotriva căruia nu se ia nicio măsură? Concluzia e una singură. Dacă nu se fac regulamente foarte stricte, cu toleranță zero în fața violenței, astfel de episoade vor continua. Ce credeți că a învățat bătăușul, când a văzut că femeile care și-au apărat copiii de el au ajuns în arestul Poliției?
Cristian Huluban