Într-un București sufocat de probleme, mereu amânate și niciodată rezolvate, Primăria capitalei s-a gândit să aloce 63 milioane lei pentru ridicarea unor statui. Sigur, este frumos să omagiezi astfel niște personalități marcante, dar ce faci cu urgențele orașului? Oare nu era mai bine ca această sumă să fie direcționată către alte proiecte, mult mai importante? Cum a ajuns Gabriela Firea la concluzia că investiția în statui și monumente ar fi salutată de bucureșteni?
Dacă oprești orice om pe stradă, din orice categorie socială ar face parte, și îl întrebi care ar fi primele probleme care trebuie rezolvate în București, nu cred că s-ar găsi măcar vreunul care să pomenească nevoia urgentă de statui și monumente. Oamenii se lovesc zilnic de cu totul alte probleme, și s-ar bucura să constate că Primăria folosește mult mai judicios banii de la buget.
Doamnă Gabriela Firea, dacă ați asculta părerile locuitorilor capitalei, ați înțelege că este nevoie de spitale moderne, de mai multe parcări, infrastructura este la pământ, praful și noroiul de pe străzile Bucureștiului sunt tot mai greu de suportat, iar școlile trebuie și ele modernizate. V-ar spune și că metroul din Drumul Taberei sau cel care va lega Otopeniul de Gara de Nord ar putea fi terminate mai repede, dacă suma alocată statuilor ar fi direcționată către aceste proiecte, cu adevărat importante. Vi s-ar aminti că multe străzi sunt neasfaltate, că este nevoie de mai multe autobuze și tramvaie, că sunt cartiere unde noaptea ești în continuare atacat de maidanezi, că traficul este o adevărată teroare pentru șoferi.
Nu am enumerat chiar toate problemele bucureștenilor, dar credem că cele amintite mai sus meritau o mai mare atenție decât ridicare unor statui, oricât de lăudabilă poate fi o astfel de inițiativă. Impresia generală, la anunțul făcut de Primărie, este că din nou, autoritățile își bat joc de banul public, alocând cu generozitate sume imense pentru proiecte de care bucureștenii nu au nevoie imediat. Să faci statui pentru personalități precum Martin Luther, Jean Calvin, sau cea recent inaugurată a Prințului Rainier, par niște lucruri forțate, exagerate, într-o capitală care are multe alte urgențe. Cu tot respectul pentru viața și activitatea acestor nume ilustre, nu credem că au avut legături atât de strânse cu istoria noastră încât să fie nevoie de niște monumente care să-i omagieze.
Rolul unui primar este cu totul altul, stimată doamnă Firea. Sigur, este importantă și cultura, dar când ești edilul unui oraș cu atâtea probleme nerezolvate, să aloci o sumă atât de mare pentru statui, poate fi interpretat în multe feluri. Serbările Centenarului nu pot fi folosite ca pretext pentru lucrări inutile, de care nu se va bucura nimeni. Rezolvați problemele orașului, nu cheltuiți 63 de milioane pe tot felul de kitsch-uri, doar pentru a dovedi că există preocupare pentru cultură.
Cristian Huluban