Să facem un mic exercițiu de imaginație. Să zicem că stau de vorbă un român cu un german. Nu trebuie să fie neapărat un german, putem pune în locul acestuia un italian, sau un francez, un spaniol sau olandez, un britanic sau austriac. Și românul îi spune interlocutorului său că în frumoasa Românie există aproape 2500 de școli cu toaleta în curte, în anul de grație 2018. Vă puteți imagina cam cum se uită la el acel cetățean strain, cam pe unde ne vede el pe noi, într-un clasament al națiunilor civilizate?
Ministrul Educației, onorabilul Liviu Pop, postează pe pagina sa de socializare un astfel de anunț, și ne promite că va rezolva această problemă în trei ani. Postarea a apărut exact în ziua în care românii serbau 159 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cum să interpretăm gestul? Umor negru, prostie, nevoia de a fi mai altfel, oare cum am putea caracteriza gestul domnului Liviu Pop? Sau a vrut să tragă un semnal de alarmă, ridicând problema nivelului de trai al oamenilor din anumite zone? Nivel de trai care, în zilele noastre, nu este departe de cel de acum 159 de ani, din moment ce toaletele unor școli sunt încă în curte.
Nu are rost să-l acuzăm doar pe domnul Pop, sau partidul din care face parte, pentru această situație rușinoasă. Toți cei aflați la conducerea acestei țări, în ultimii 28 de ani, sunt vinovați de situația din învățământul românesc. Desigur, la Parlament, Senat sau Guvern toaletele nu sunt în curte. Aleșii noștri nu fac zeci de kilometri pe jos, pentru a ajunge la birou, așa cum se întâmplă cu mulți elevi amărâți de la sate, care se trezesc la 3 dimineață pentru a ajunge la școală. Stau și mă intreb: oare ce sumă ar fi necesară pentru a construi toalete noi, civilizate, în cele 2500 de școli? Ar fi oare o sumă comparabilă cu cele cheltuite în campaniile electorale, în măririle de salarii și pensii ale primarilor, sau pentru vilele pe care și le-au făcut domnii parlamentari?
Zeci de mii de elevi sunt în această tristă, dureroasă și umilitoare situație. Județele cele mai afectate din acest punct de vedere sunt Vrancea, Ilfov, Botoșani, Vaslui. Un loc fruntaș ocupă și județul Teleorman, acolo unde șeful cel mare are un domeniu de 7000 de metri pătrați, în orașul Alexandria. Ca să nu mai vorbim de alte case, mașini și bunuri, Iar Ministrul Educației, membru al partidului de guvernământ, unde șef este baronul de Teleorman, are tupeul să vină să ne spună că în România există 2500 de școli cu toaletele în curte. De ce ne spune nouă asta, și nu domnului Dragnea, sau baronilor din Vrancea, Ilfov și Botoșani?
Așa cum spunea poetul nostru național, Mihai Eminescu, „Școala va fi școală când omul va fi om și statul va fi stat”. Noi nu am ajuns încă la acest stadiu, din păcate. Omul nu e om, și statul nu e stat, pentru că dacă ar fi fost, Ministrul Educației ar fi postat un text prin care să ne anunțe că a rezolvat problema școlilor cu toalete în curte, nu să facă promisiuni goale.
Cristian Huluban