Pentru o zi, să uităm de pedofili, de corupție, de taxe și impozite, de pensii speciale, de manele sau vedete de toată jena. Pentru o zi, să-i ignorăm pe politicieni corupți și partidele lor, unde nu găsim niciun model, niciun reper. Am intrat în Anul Centenarului nostru, iar pentru a cinsti cât mai bine acest eveniment, suntem obligați să începem cu Mihai Eminescu, poetul nostru național, autorul nemuritoarei poezii „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”.
Pentru o zi măcar, să vorbim despre poezie, despre cultură, (da, am avut și noi așa ceva, cândva), despre valorile acestui neam, despre cei care ne-au dat o identitate. Câți din tinerii de astăzi știu măcar o strofă dintr-o poezie a lui Eminescu? Câți au avut curiozitatea să citească măcar una din capodoperele celui care a rămas, în pofida trecerii timpului și apariției atâtor poeți de valoare, Luceafărul poeziei românești? Știm, altele sunt reperele de astăzi, epoca digitală nu mai are timp de Eminescu, dar nu realizăm că prin astfel de omisiuni ne pierdem, încet-încet, cultura.
Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850 la Botoşani, fiind al şaptelea din cei unsprezece copii ai soţilor Eminovici. Viitorul poet a fost din fragedă copilărie un spirit sensibil, care a preferat să mediteze în inima pădurii în loc să se joace alături de ceilalţi copii. A fost ziarist la începuturile carierei, debutând cu poezii care se făceau repede remarcate printr-un stil original. A studiat la Viena şi Berlin, dar gândurile sale se îndreptau tot către ţara natală, unde a visat mereu să revină. Se întoarce în România, unde-şi continuă activitatea literară, dar participă şi la întruniri din cercuri politice, unde a fost o prezență foarte activă. Deşi a murit la doar 39 de ani, moştenirea literară a lui Eminescu rămâne un dar foarte prețios lăsat poporului român.
Cine mai are astăzi timp să citească o capodoperă precum Luceafărul, compusă din nu mai puțin de 98 de strofe? Nu mai avem parte de astfel de expresii ale geniului, dar avem, în fruntea țării, tot mai mulți plagiatori, care nu sunt în stare să scrie singuri trei rânduri, dar au pretenții de lideri. În ciuda trecerii anilor, chiar ironizat de unii, numele lui Eminescu rămâne marele nostru reper, atunci când vorbim despre arta și cultura românească. Astăzi se împlinesc 168 de ani de la nașterea poetului nostru național, iar acest eveniment ar trebui să îi unească, încă o data, pe toți românii, sătui de mizeria din societatea actuală.
Concluzia este una singură, și este surprinsă foarte bine în versurile lui Adrian Păunescu din superba poezie Dor de Eminescu:
Într-o lume relativă,
Mai avem un nume sfânt,
Eminescu-i România,
Tăinuită în cuvânt.
Cristian Huluban