În ajun de Crăciun, mai primim o veste minunată. De parcă previziunile experților în economie referitoare la pericolele care ne așteaptă în 2018 nu erau de ajuns, aflăm cu bucurie și că medicii de familie nu vor mai acorda servicii decontate de Casa de Asigurari de Sănătate, începând cu 3 ianuarie 2018. Consultațiile vor fi acordate doar contra cost sau pro bono.
Medicii de familie nu vor mai elibera nici rețete compensate sau bilete de trimitere. Motivul, unul care nu are nicio tangență cu bieții pacienți, este legat de nesemnarea actelor adiționale de prelungire a contractelor de furnizare de servicii, încheiate cu casele de asigurări de sănătate județene. Ca de obicei, când se ceartă între ele diferite instituții ale statului, cei care suferă sunt cetățenii, în capul lor se sparg toate, din cauza managementului făcut de mântuială.
Se moare în spitale din cauza lipsei de medicamente, vaccinurile care pot salva vieți ajung târziu, ambulanțele în unele zone ale țării sunt echipate ca acum 40 de ani, sau aflăm că o firmă (Hexi Pharma) a distribuit către unitățile medicale dezinfectanți diluați. În toate aceste cazuri de incompetență și nepăsare, cei care suferă mereu sunt pacienții, oamenii simpli, talpa țării. Sistemul medical, și așa în derivă, va deveni și mai haotic dacă medicii de familie vor refuza să mai acorde servicii medicale gratuite pacienților.
După primele momente de buimăceală, la aflarea acestei noi bucurii, oamenii, mereu cu gândul la cum să-și mai împartă banii, își pun o întrebare legitimă, firească: de ce mai plătim asigurările de sănătate? Dacă plătim aceste asigurări și vom ajunge să ne plătim și consultațiile la medicul de familie, nu înseamnă cumva că plătim, ca fraierii, de două ori? Cine poate lămuri această problemă, pentru că vorbim de o situație cu impact major asupra vieților noastre? Așadar, tot noi, cei care plătim cele mai mari taxe din Europa raportate la venituri, suntem victimele unui război în care nu avem nicio treabă, nicio vină. Dar, totuși, a cui e vina?
Au plecat în jur de 15.000 de medici și 30.000 de asistenți din România, și nu au făcut-o doar pentru salarii mai mari. Mulți au plecat pentru haosul generalizat din societatea noastră, unde fiecare face ce vrea, când vrea, și nu-i pasă de urmări. Au plecat pentru a lucra în condiții decente, pentru a salva pacienți, în loc să dea din umeri în fața acestora când sunt întrebați de ce nu primesc medicamentele care îi pot salva.
Acum se dorește direcționarea revoltei oamenilor către medicii de familie, dar vina nu este a doctorilor. Aceștia au protestat de mai multe ori pentru rezolvarea acestor probleme, dar cine să-i bage în seamă? Au protestat și studenți, și magistrați, și profesori, și cei din administrația publică, și rezultatul se cunoaște. Nimeni nu aude, nimănui nu-i pasă. Așadar, așteptăm cu emoție primele zile ale lui ianuarie 2018, pentru a vedea cât ne va costa o trimitere pentru analize sau măsurarea tensiunii arteriale. Că doar avem de unde să le plătim. Sărbători fericite!
Cristian Huluban