Estonia, una din cele mai puțin populate state ale Europei, cu o suprafață de cinci ori mai mică decât a României, ne dă un exemplu de progres și civilizație. Dar pentru a ajunge la un asemenea nivel, ai nevoie de politicieni cărora să le pese de țară și popor, și care vor să lase ceva în urma lor. Dar mai ales de conducători cinstiți, care să lupte împotriva corupției, nu să fie tocmai ei primii care o girează, așa cum e la noi.
Un fost președinte al acestui mic stat baltic, Toomas Hendrik Ilves, ne demonstrează cum a ajuns Estonia să fie listată de Banca Mondială drept „o economie cu venit mare”. Sau, conform experților de la FMI, „o economie avansată”. De asemenea, Națiunile Unite clasifică Estonia drept o „țară dezvoltată” cu un Indice al Dezvoltării Umane „foarte ridicat”. Când va reuși România să atingă aceste borne ale bunăstării și civilizației?
Domnul Ilves a condus Estonia timp de zece ani, iar în acest timp a reușit să digitalizeze într-atât sistemul, încât a eliminat definitiv cozile la ghișee. Doar căsătoriile, divorțurile și achiziționarea unei case presupun contactul direct cu autoritățile. Ideea care l-a condus pe fostul președinte este următoarea: „Este foarte greu să fii corupt, când toate datele sunt în computer. Nu poți mitui un computer. Cum poți face o campanie anticorupție în care computerul să fie mai important decât cătușele? Simplu, iei toate salariile, licitațiile și achizițiile guvernamentale, le publici pe internet și le lași acolo.”
Așa a ajuns Estonia țara unde un cetățean merge de doar câteva ori în viață la ghișeu, spre deosebire de noi, care pierdem atâta timp la cozi, încât umblăm cu pastile în buzunare, sperând să nu o luăm razna. Ne lăudăm cu specialiștii noștri în IT, ne mândrim cu cea mai mare viteză a internetului din Europa, dar nu reușim să civilizăm această țară, nu reușim să facem viața oamenilor mai ușoară. În Estonia serviciile de internet banking sunt disponibile de peste 20 de ani, iar votul electronic de 12 ani. Cum a ajuns atât de departe o țărișoară cu o populație de 15 ori mai mică decât România, și cu o suprafață de cinci ori mai mică? Răspunsul este simplu, dar nu este la îndemâna oricui: este nevoie de viziune, dorința de a progresa și de conducători preocupați de soarta oamenilor. Când ai conducători care sunt interesați doar de averea lor, nu ai nicio șansă să ajungi o țară cu un indice al dezvoltării „foarte ridicat„ așa cum a ajuns Estonia.
Suntem departe de acest nivel. În Estonia, transformarea ideilor de afaceri în companii durează mai puțin de 30 de minute. Degeaba ai viteză la internet, dacă asta îți folosește doar la descărcarea filmelor. Degeaba ai atâția specialiști în IT, dacă îi pui să stea la cozi interminabile când vor să-și înmatriculeze mașinile sau să-și plătească taxele. Mulți din acești specialiști, oameni cu pregătire serioasă, au ales să plece din România, sătui de birocrație. Revenind la domnul Ilves, să adăugăm că dacă ai asemenea realizări, ca șef de stat, poți spune că ai făcut ceva pentru țara ta. Câți conducători de la noi pot se pot mândri cu astfel de performanțe?
Cristian Huluban