Casa Națională de Asigurări de Sănătate, așa sună titulatura unei instituții care ar trebui să asigure pacienților un sistem civilizat de îngrijire. Doar că, în actualul sistem de sănătate din România, oamenii mor pe capete. Degeaba există medici care încearcă să-și facă onest meseria, degeaba sunt oameni care vor să miște puțin acest mecanism infernal încremenit în neputință. Totul este condus, manevrat, direcționat de mafia existentă în cadrul CNAS, o insituție a statului prin care se sustrag milioane de euro, în detrimentul sărmanilor bolnavi, condamnați astfel.
Există directori de firme de servicii medicale care au făcut numeroase sesizări, prin care au dezvăluit date despre pacienți care aveau nevoie de îngrijire medicală și au murit. Se aprobau dosare în fals, pentru a fi decontate serviciile, fondurile se consumă, iar pacienții care chiar aveau nevoie de acele îngrijiri mor cu zile. Există zeci de astfel de memorii și nu s-a întâmplat nimic. Singurul răspuns venit de la CNAS a fost că „se vor face verificări”. Și așa a rămas.
Au fost reținute de procurorii DNA 16 persoane, fiind acuzate de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la înșelăciune în formă continuată. Cei 16 sunt suspectați că au aderat la gruparea infracțională constituită din funcționari și șefi din CASMB și sprijinită de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Marian Burcea. Conform DNA, prin contribuția a trei funcționare din CASMB, datele nereale (pe baza cărora reprezentanții firmelor de furnizare a serviciilor medicale au făcut raportările false), au fost înregistrate, șterse și reînregistrate în Sistemul Informatic Unic Integrat, astfel încât serviciile medicale fictive să poată fi validate în acest sistem.
Și la CNAS, la fel cum se întâmplă peste tot în România, odată ce a fost simțit mirosul câștigului ușor, prin doar câteva click-uri, au apărut oamenii dornici de îmbogățire. Ce contează faptul că ei lucrează într-un sector unde sănătatea pacienților ar trebui să fie literă de lege, ce mai contează mila sau omenia, când pot fi câștigați atât de simplu niște bani nemunciți. Corupția și-a întins tentaculele în toate instituțiile statului, principalele criterii de angajare/promovare în funcții fiind rudenia cu un lider politic sau afacerile derulate cu firmele acestuia. Cel mai bun exemplu este chiar cel al președintelui Casei de Asigurări de Sănătate, Marian Burcea, numit în funcție în luna martie a acestui an, și care, în doar câteva luni, a ajuns cap de afiș în această escrocherie.
Marian Burcea, de profesie medic oftalmolog, dar și general de brigadă în rezervă și conferențiar universitar doctor la „UMF Carol Davila” București. Așadar, medic, profesor, ofițer. Toate aceste titluri, pe vremuri, erau considerate garanții pentru un om integru, nepătat, cu o reputație ireproșabilă. Un exemplu pentru întreaga societate. Acum, un astfel de om este cercetat pentru constituirea unui grup infracțional organizat și folosirea influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. Mai are rost să adăugăm ceva?
Cristian Huluban