Să fii politician și să modifici Codul Penal după bunul plac, în favoarea celor care încalcă legea, asta înseamnă să râzi în față propriului popor. Unde mai poți vedea atâta tupeu, atâta nesimțire, în care țară din Europa clasa politică poate călca în picioare principiile elementare ale democrației și statului de drept, așa cum se întâmplă la noi?
Majoritatea PSD-ALDE vrea să impună varianta ca abuzul în serviciu să fie condiționat de provocarea unor „consecințe deosebit de grave”, adică o pagubă materială mai mare de 200.000 lei. De ce vor să facă acest lucru? Pentru a-l ajuta pe Liviu Dragnea să scape de dosarul în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu. Ca pe vremea lui Ceaușescu, politicienii sunt „strâns uniți în jurul comandantului suprem”. Dar nu numai Dragnea va beneficia de această modificare a legilor, ci toți aleșii care au procese în derulare pentru abuz în serviciu. Și sunt mulți.
Exact la fel cum s-a întâmplat iarna trecută, când au încercat să adopte celebra OUG 13, provocând revolta oamenilor, coaliția aflată la putere forțează din nou impunerea unei legi prin care să dea liber la furat, bazându-se pe resemnarea și apatia cetățenilor. Așa se întâmplă când cei cu probleme penale ajung la putere, nu-i interesează adoptarea unor legi prin care să se combată corupția. Dimpotrivă, impun, prin votul colegilor lor parlamentari, legi care să permită furtul la drumul mare.
Comisia de la Veneția a spus-o clar și răspicat: fără prag valoric. Dacă este (încă) adevărat că România face parte din Uniunea Europeană, justiția trebuie să se alinieze prevederilor venite de la Bruxelles. Dar coaliției aflate la guvernare nu-i pasă de astfel de prevederi, ele pot fi ignorate, la fel cum este ignorată și societatea civilă, care se exprimă clar împotriva adoptării legii referitoare la abuzul în serviciu. În fruntea celor care vor să impună această lege se află celebrul deputat PSD Florin Iordache, autorul OUG13, care a declanșat cele mai mari proteste de stradă din România după 1989. După cum vedeți, politicienii merg pe aceeași strategie. Insistă, forțează adoptarea unei legi care să le rezolve problemele cu justiția.
Singura lor preocupare este să scape de dosarele pe care le au, iar pe termen lung, să își asigure spatele în cazul unor noi acuzații legate de abuzul în serviciu. În rest, se conformează celebrei sintagme „După noi, potopul”, folosită pentru a arăta că nu-ți pasă de ceea ce urmează să se întâmple, pentru că nu te mai poate afecta sau pentru că oricum nu mai contează. Dacă ceea ce vor cei de la putere se va întâmpla, chiar că vom ajunge la limita de jos a demnității umane. Vom fi ca o țară din lumea a treia în mijlocul Europei. Degeaba insistă ambasadorul american și cei din cancelariile europene pentru continuarea luptei împotriva corupției, degeaba ne trage de urechi Comisia de la Veneția, aleșilor noștri nu le pasă de imaginea României. Despre imaginea lor în ochii celor care i-au ales, ce să mai vorbim… Oricum nu le-a păsat niciodată.
Cristian Huluban