Judecătorii au dat pedepse-record pentru falșii taximetriști care terorizau turiștii străini racolați de pe Aeroportul Otopeni.
Pentru străinii care vin în România, fie ca turiști, fie pentru afaceri, Aeroportul Henri Coandă este un fel de barometru al nivelului de civilizație la care am ajuns noi, ca și popor. Este primul impact, o primă impresie pe care și-o fac despre felul în care românii, odată intrați în Uniunea Europeana, și-au însușit lecția de democrație și civilizație a bătrânului continent. Dar speranțele străinilor, legate de găsirea unei țări unde serviciile să fie funcționale și oamenii să fie ospitalieri, se spulberau brusc, odată ce luau contact cu jungla care conduce mafia taxiurilor din zona aeroportului. Acea imagine este primul lor contact cu Romania, iar toate lucrurile bune pe care le auziseră despre ospitalitatea românească dispar, locul lor fiind luat de nesimțirea unor indivizi fără scrupule, deciși să facă bani prin orice mijloace.
Au ajuns cunoscute în toată lumea faptele unei bande de așa-ziși taximetriști, care a terorizat clienții străini după scenarii care țin de filmele cu mafioți. Modul de operare al acestor indivizi consta în atragerea turiștilor cu preturi inițiale foarte mici, după care, ajunși aproape de destinație, să le ceară acestora sume chiar și de zece ori mai mari. În cazul în care clienții refuzau să plătească sumele cerute și încercau să iasă din mașină, ușile erau blocate și erau sechestrați, jefuiți, și chiar bătuși de așa-zișii taximetriști. Este cunoscut cazul unei turiste din Japonia, o profesoară care a fost violată, jefuită și ucisă de unul din membrii acestei bande. Camerele de supraveghere din incinta Aeroportului Otopeni au surprins și un alt moment, când o femeie, cetățean străin, iese pe geamul portierei, într-o tentativă disperată de a scăpa, după ce șoferul blocase ușile.
Iată că justiția română, care de multe ori ne dezamăgește, a dat în acest caz un exemplu pentru felul în care trebuie judecați astfel de indivizi. Banda de taximetriști-pirat a primit pedepse între 9 și 18 ani, pentru tâlhărie și complicitate la tâlhărie. Așa trebuie să acționeze judecătorii atunci când se află în fața unor cazuri atât de grave, pentru că faptele acestor derbedei lovesc nu doar sărmanele victime. Fiind vorba de un aeroport, principala poartă de intrare a străinilor în țară, ei aduc grave prejudicii și imaginii României. Dacă această decizie a judecatorilor este salutată de toți cei care speră ca justiția să-și facă datoria așa cum trebuie, mai rămâne o problemă de discutat. Este vorba de convingerea foarte multor oameni că pedepsele inițiale vor fi micșorate ulterior, iar după 2-3 de ani de detenție, acești indivizi foarte periculoși vor fi eliberați, ba pentru bună purtare, ba pentru că au scris cărți de mare succes. Pentru ca justiția să funcționeze cu adevărat, pedepsele trebuie să fie executate integral, mai ales în cazuri atât de grave. Altfel nu mai vorbim despre justiție, ci despre favorizarea infractorului.
Cristian Huluban