Cândva, existau poezii despre frumusețea limbii române. Scriitorul George Sion a scris memorabilele versuri „Mult e dulce și frumoasă” ale poeziei Limba Românească. Alexei Mateevici ne-a dăruit și el frumosul poem „Limba noastră-i o comoară”. Astăzi, ditamai ministrul Educației scrie pe Facebook „genunche” și nu știe cu câți de i se scrie cuvântul copiii, iar un deputat al partidului de guvernământ postează un mesaj hilar și jenant în același timp.
Educația este cel mai important lucru pentru un popor. Înainte de autostrăzi, de spitale, este esențial să ai un popor educat. Fără educație, nu avem nicio șansă să ne apropiem de țările civilizate ale Europei. Dar cum să ai parte de educație, cum poate deveni educația o prioritate, când cei care ne conduc habar nu au să se exprime în limba maternă? Citiți mesajul unui deputat PSD de Maramureș, Călin Matei, postat cu ocazia primei zile de școală: „Nici mie nu mi-a fost dragă școala, ca la majoritatea dintre voi. Da nu am avut ce face, tot ca majoritatea dintre voi! Până la următoarea vacanță, pune-ți mâna pe carte, fiți cuminți și nu fumați în budă! Succes!” Nici nu are rost să insistăm asupra greșelilor gramaticale din acest text, pentru că sunt prea multe, într-un text de doar două rânduri.
Acesta este nivelul de cultură al aleșilor noștri. Dacă un om care nu știe să scrie corect românește este pus Ministrul Educației, este clar la ce nivel se lucrează în Guvernul României. Să ne aducem aminte și de alți politicieni care au serioase probleme cu exprimarea corectă în limba română, de la Vanghelie la Elena Udrea, sau repetenții din anii studenției Dragnea și Tăriceanu. Ce este trist este că acești semidocți au fost votați de cetățeni cu un nivel intelectual mult mai ridicat decât ei, dar care, paradoxal, au crezut că pot fi reprezentați de astfel de „genii”. Chiar nimeni, dintre toți cei care i-au votat, nu a fost interesat de faptul că viitorii guvernanți nu știu nici măcar să scrie corect românește? Peste toate calitățile unui lider, mai presus de orice calificare, trebuie să primeze capacitatea de a se exprima corect în limba maternă, acesta este primul criteriu de evaluare. Sau ar trebui să fie.
Așa cum spunea filozoful german Immanuel Kant, „Un popor fără educație este un popor ușor de manipulat”. Cu astfel de aleși, viitorul acestui neam este destul de sumbru. În România există peste 1500 de școli cu toaleta în curte, o situație incredibilă pentru o țară din Uniunea Europeană. Dacă vrem să avem copii educați, pregătiți, trebuie să avem, în primul rând, conducători care să fie preocupați de acest aspect atât de important pentru o națiune. Este foarte bine că unii se apucă să posteze mesaje pe rețelele de socializare. Așa ne dăm seama și noi ce nivel de educație au acești oameni și, data viitoare când mergem la vot, poate căscăm mai bine ochii unde putem ștampila. Deputatul PSD Călin Matei ne-a arătat cine sunt cei care ne conduc, ce nivel de pregătire au. Atunci de ce ne mirăm că avem încă școli neautorizate, fără apă potabilă, sau că Ministerul Educației ajunge să editeze manuale de sport și dirigenție?
Cristian Huluban