Gisella Perl (1907 – 1988) a fost un medic ginecolog, cunoscută ca supraviețuitoare a lagărelor de exterminare naziste, unde a fost nevoită să lucreze ca asistentă a lui Josef Mengele (supranumit și ,,Îngerul Morții”, este medicul care a condus exterminarea evreilor de la Auschwitz-Birkenau și a realizat experimente inumane pe deportații evrei). Gisella s-a născut la Sighetu Marmației. Fiind de etnie ebraică, după invadarea Ungariei de către Germania nazistă, a fost deportată cu întreaga familie la Lagărul de concentrare Auschwitz.
Toate rudele ei (fiu, soț, părinți) și-au pierdut viața în lagărele de concentrare, ea a supraviețuit numai datorită profesiei sale și a faptului că Mengele avea nevoie de personal de specialitate.
Ca medic, s-a ocupat de sănătatea femeilor din lagăr, fiind nevoită să lucreze fără mijloace adecvate (antiseptice, feșe, apă curentă). Prin practicarea întreruperii de sarcină (și aceasta în condiții de clandestinitate) reușește să salveze multe femei însărcinate, care ar fi fost maltratate, torturate și ucise de Mengele, fie folosite pentru experimentele sale, sau chinuite pentru existența nou-născuților, considerați o povară, conform Wikipedia.
Se pare că această femeie era obligată să lucreze ziua sub autoritatea ,,Îngerului Morții”, pe când noaptea devenea ,,Îngerul de la Auschwitz”, salvând vieți. Dr. Pearl a realizat în condiții precare mii de avorturi, salvând astfel mii de vieți, dacă gărzile germane ar fi aflat că femeile erau însărcinate, ele ar fi fost torturate. Această femeie a dat șansa altor mii de femei să mai trăiască încă o zi, chiar doctorița preciza: ,,Cea mai mare crimă de la Auschwitz era aceea de a fi însărcinată”.
Iată ce a mai declarat ea, conform historia.ro: ,,Am tratat pacienţii cu vocea mea, spunându-le poveşti frumoase, spunându-le că într-o zi vom avea din nou aniversări, că într-o bună zi vom cânta din nou. Nu ştiam când este Rosh ha-Shanah, dar simţea că se apropie odată cu venirea frigului. Aşa că, am făcut o petrecere cu pâine, margarină şi câteva bucăţi de cârnaţi murdari pe care i-am primit la masă. Le-am spus că în seara asta sărbătorim Revelionul, şi că de mâine va veni un an nou, mai bun”.
Giselle a fost eliberată din lagăr în 1945, apoi s-a mutat în America unde a ajutat la nașterea a peste 3.000 de copii, un fel de revanșă simbolică pe care i-a acordat-o viața. A murit în 1988, unii o consideră un erou pentru faptele sale în lagăr, dar mai ales pentru că și-a riscat viața pentru a ajuta la supraviețuirea femeilor din acel loc al groazei, terorii și mizeriei.
RESPECT pentru această doamnă de fier a istoriei!
Surse: Wikipedia, Historia, Wikr