Zeci de turiști ajung în ultima perioadă în spitalele din Constanța din cauza unei boli grave se sezon, asupra căreia medicii atrag atenția că poate fi provocată de paraziți sau ciuperci.
Potrivit specialiștilor de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Constanța, în perioada 17-23 iulie 2017 au fost diagnosticate în serviciul de boli infecțioase un număr de 101 cazuri de enterocolită, din care au fost specializate 63 de cazuri.
Fie că staţi pe plajă, faceţi baie sau vă plimbaţi prin staţiuni, trebuie să fiţi în permanenţă atenţi la produsele alimentare pe care le consumaţi şi la normele de igienă. Pericolele sunt la tot pasul, de la nisipul în care se joacă copii, până la apa mării care înghiţită poate reprezenta o sursă de îmbolnăvire.
Ce este enterocolita?
„Enterocolita este o afecţiune a tractului digestiv. Afectează intestinul subţire şi intestinul gros, fiind determinată de infecţii diverse, în principal de bacterii sau virusuri, dar şi de paraziţi sau ciuperci. Principalele manifestări ale bolii sunt scaunele moi, apoase, care în funcţie de agentul patogen pot fi numeroase, ajungând chiar pana la 20 scaune /zi, greaţa şi vărsăturile, dureri abdominale difuze (de cele mai multe ori sub forma de crampe), dar şi manifestări extra-digestive cum ar fi: febra şi frisonul, cefaleea, semne de deshidratare – sete, uscăciunea mucoasei bucale, scăderea tensiunii arteriale, ameţeli şi, nu în ultimul rând, alterarea stării generale”, a explicat Raluca Caraivan, medic specialist gastroenterologie la Ovidius Clinical Hospital.
În funcţie de cauza apariţiei enterocolitei, care se stabileşte numai de către medic, tratamentul trebuie să înceapă imediat. Se va avea în vedere un consum mare de lichide: ceai, apă plată, zeamă de orez, supă de morcovi, putându-se apela în unele cazuri chiar şi la săruri de rehidratare, sau la hidratare intravenoasă cu soluţii perfuzabile.
Sursa: adevarul.ro