Noi reguli ar putea fi implementate pe teritoriul țării. De acum înainte este obligatoriu ca persoana decedată să fie îmbălsămată atunci când familia decise să expună trupul mortului în locuri publice, sau atunci când este transportat pe o distanță mai mare de 30 de kilometri. Acest lucru trebuie făcut de o firmă autorizată de pompe funebre care deține tehnologia pentru îmbălsămare.
Deși regulile par greu de respectat în mediul rural, acolo unde oamenii nu au nepărat bani pentru astfel de operațiuni, ele devin obligatorii, amenzile în aceste cazuri fiind între 500 și 10.000 de lei pentru cei care încalcă regulile.
Ministerul Sănătății a anunțat că va mai da niște legi și cu privire la transportul sau fotografierea unei persoane decedate, asta ca înmormântările să aibă loc în condiții decente.
De asemenea potrivit noii legi funerare, este interzisă fotografierea corpului defunctului, fără acordul aparţinătorilor. Prin excepție, este permisã fotografierea și filmarea pe timpul desfășurării autopsiei în scopul constituirii probelor, conform normelor legale.
Înmormântarea nu trebuie să depășeascâ 36 de ore de la decesul persoanei respective.
Firmele de pompe funebre vor fi obligate să arhiveze contractele de prestări servicii încheiate și documentele fiscale timp de 5 ani, ca metodă de prevenire și combatere a evaziunii fiscale. De asemenea, o brățară din materiale care nu sunt biodegradabile, cu datele de identificare ale firmei care a acordat îngrijiri mortuare, va fi aplicată obligatoriu pe mâna dreaptă sau stângă a decedatului, pentru eventuale plângeri ulterioare ale rudelor și responsabilizarea acesteia.
Sursa: stirilekanald.ro