Raed Arafat a vorbit pe larg despre situațiile de urgență cu care el și colegii lui s-au confruntat în ultima perioadă și cât de pregătiți suntem, în realitate, de o catastrofă.
„Noi am fost provocați și testați în multe situații în ultima perioadă: Colectiv, accidentul de pe A2 cu 32 de mașini implicate, incendiul de la maternitatea Giulești și diferite situații care au fost în țară care au necesitat o reacție puternică, o reacție coordonată și care să fie făcută profesionist.
Indiferent ce s-a comentat la cald, dacă stăm să analizăm la rece, sistemul, comparativ cu alte sisteme din Europa, a făcut față. Dacă luăm cifrele, la Colectiv au fost 61 de ambulanțe plus 3 de multiple victime.
Am avut o capacitate similară cu ce s-a întâmplat în SUA cu un număr mult mai mare de victime. A avut loc un incendiu într-un club, au fost 96 de decedați și peste 200 de răniți și tot 64 de ambulanțe au intervenit acolo”, a declarat Raed Arafat.
„Orice sistem de urgență are limitele lui. Limita se atinge în caz de dezastru sau catastrofă. De asta și spunem că e dezastru sau catastrofă. La un dezastru, nevoia de mult peste ofertă.
Eu pot oferi până la un nivel, dezastrul este atât de mare încât nivelul pe care-l ofer eu nu poate fi acoperitor ca să lucrez cum o fac zi de zi. Atunci îmi modific modul de lucru. Asta trebuia să se înțeleagă la noi și să înțeleagă toată lumea.
Am un incendiu cu 200 de oameni la fața locului, cu 150-160 de răniți, sistemul nu se va comporta ca la un accident rutier sau la un accident de autocar unde sunt 30 de persoane, din care 10 sunt grav. Aici intră problema triajului.
Nicio țară nu are 60 de mașini care să intervină deodată. Faci alertă, mașinile libere se deplasează, mașinile cu bolnavi îi lasă și se deplasează la fața locului”, a mai spus Arafat.
Sursa: teotrandafir.com