Iordache Olaru, general român, în prezent pensionar, ne dă o lecție de patriotism cum rar se vede. În timpul unui sejur la Slănic Moldova, bătrânul general își propune să viziteze Cimitirul Eroilor, cu gândul de a aduce un omagiu sodaților români căzuți la datorie în timpul Primului Război Mondial. Văzând starea deplorabilă în care se găsea cimitirul, generalul Olaru nu stă pe gânduri și se apucă să curețe locul.
A muncit o zi întreagă, ajutat de trei angajați ai Primăriei, și a arătat autorităților (care ar fi trebuit să aibă grijă de cimitir) cum se face o treabă bună, dacă se dorește acest lucru. Era doar un simplu turist, dar nu a putut rămâne indiferent la vederea mizeriei din Cimitirul Eroilor, la nepăsarea autorităților față de memoria celor care și-au dat viața pentru patrie. Se spune că armata creează caractere, iar generalul Olaru este un exemplu în acest sens, dovedind ce înseamnă să fii cu adevărat patriot.
Deși nu mai este la prima tinerețe, generalul Olaru a demonstrat că, dacă chiar se dorește, într-o singură zi, câțiva oameni pot să dea o imagine cât de cât civilizată unui loc lăsat în paragină. Și nu vorbim de orice loc, ci de unul încărcat de istorie, pe care din păcate o ignorăm, ocupați cu problemele zilnice. Generalul Olaru ne descrie, cu precizia cu care ar prezenta un raport de activitate, la ce s-a rezumat munca sa și a angajaților Primăriei: „Am scos din perimetrul cimitirului peste 300 de kilograme de pietre, sticle, obiecte de plastic, recipienți de diferite dimensiuni, crengi, bucăți de lemn, dar și iarba cosită și vegetația de pe monumente și de pe zidul de împrejmuire. Am îndepărtat arbuști cu înălțimi de până la trei metri, inclusiv din partea stângă a intrării principale, care acoperea inscripția de pe stâlpul porții, și am fixat poarta de la intrarea în cimitir, rezemată de zid. Foarte multe deșeuri proveneau din cimitirul orașului, vecin cu Cimitirul Eroilor”.
Motivul pentru care a făcut acest gest nobil bătrânul general? „Era o datorie a noastră. Se împlinesc o sută de ani de la luptele de la Cireșoaia-Coșna-Măgura, din Primul Război Mondial. M-am documentat și am vrut să văd pe aceste locuri pe unde sunt semnele marcante (cimitire, monumente ale eroilor). Era datoria mea să fac ceva în amintirea celor care s-au jertfit pentru idealul Unirii. NICIODATĂ nu vom putea reproduce ardoarea, patriotismul și eroismul soldatului român”. Acesta este răspunsul unui militar de carieră, care a rămas mereu cu inima alături de armata română și de eroii ei.
Un cunoscut poet german, Heinrich Heine, spunea: „Când pleacă eroii, în arenă apar clovnii”. În timp ce autoritățile dorm, sau sunt ocupate cu rotunjirea propriilor averi, un general pensionar nu acceptă să uite istoria neamului său și onorează haina militară printr-un gest mai puțin obișnuit, dar plin de semnificații. Să-i mulțumim generalului Iordache Olaru pentru lecția sa de patriotism. De astfel de oameni este nevoie, ei sunt cei care trebuie să ne fie exemple, nu circarii care își bat zilnic joc de istoria acestui neam.
Cristian Huluban