Un preparat thailandez pe bază de pește, numit koi pla, ar fi provocat moartea a 20.000 de oameni anual, după ce au dezvoltat cancer hepatic. Se presupune că boala apare imediat după ce l-au consumat pentru prima dată.
Acest fel de mâncare este alcătuit din pește crud, condimente și zeamă de lime, fiine foarte popular mai ales în una dintre cele mai sărace zone din Thailanda, în regiunea Isan.
Se pare că anual, 20.000 de oameni își pierd viața. După ce și-a pierdut ambii părinți din cauza cancerului de ficat, Narong Khuntikeo, un doctor thailandez, a inițiat o campanie cu ajutorul căreia vrea să tragă un semnal de alarmă asupra acestui tip de pește și să îi atenționeze pe localnici cât de nociv poate fi.
Peștele prezent în acest preparat nu este periculos în sine, ci trematodele din ficatul său, mai exact, niște viermi parazitați care, de obicei, se află în carne. În Isan, unde acest preparat bazat pe pește este des întâlnit, cancerul la ficat reprezintă 50% din numărul cancerelor descoperite la bărbați.
La nivel mondial, rata de supraviețuire pentru cancerul hepatic este de doar 10%.
Sursa: stirileprotv.ro