Pensionarii care au muncit în condiții mai grele și ale căror pensii au fost stabilite înainte de 1 ianuarie 2011 vor beneficia de plata pensiilor recalculate, așa cum li s-a promis încă din 2015.
Teoretic, pensionarii vizați de recalculare ar trebui să aibă parte de o creștere a punctajelor anuale realizate astfel:
-cu 50% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa I de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții speciale
-cu 25% pentru perioadele în care au desfășurat activități în locuri de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă sau în locuri de muncă încadrate în condiții deosebite.
Casele teritoriale de pensii s-au apucat de recalculări, dar numai în județul Teleorman, unde 200 de pensionari au constatat că, în urma recalculării, pensiile lor scad, nu cresc. De vină pentru acest lucru ar fi „anexa” 5. „Există o anexă nr.5 în Legea 192 prin care stagiul de cotizare se împarte la 30, nu la 20 (constantele care se folosesc în ecuația de calcul a punctajului), iar rezultatele sunt cele care se văd. Noi am atenționat de mai multe ori ministerul Muncii și Casa Națională de Pensii, dar nu ne-a ascultat nimeni”, a explicat Constantin Tomuleasa, secretarul Asociației Pensionarilor „Dreptate și Adevăr”.
„Sigur, conform legii, cei cărora recalcularea le micșoreazp punctul de pensie, trebuie să rămână cu punctajul anterior. Dar se pune întrebarea: se va respecta acest paragraf al legii? Din experiența noastră putem spune că nu, vor fi abuzuri, se va merge în instanțe, vor trece anii și oamenii care cer dreptatea se vor stinge-și tot așa..”, a declarat Filip Dimitrof, președintele Asociației Pensionarilor „Dreptate și Adevăr” din Turnu Măgurele.
Sursa: bzi.ro