Deși pare greu de crezut, oamenii de știință cred că au descoperit adevăratul motiv pentru care fac oamenii cancer, dar la acest răspuns nu se aștepta nimeni!
Se pare că două treimi dintre îmbolnăviri sunt datorate un tip de… Ghinion! Oamenii de știință au numit aceste întâmplări într-un studiu publicat în SUA drept ,,mutații întâmplătoare la nivelul ADN-ului celular atunci când celulele se reproduc”, conform Reuters. Iată ce concluzie se trage în acest studiu: ,,Astfel de cancere se produc indiferent de cât de perfect este mediul”, a explicat Dr. Bert Vogelstein, genetician specializat în oncologie de la Universitatea John Hopkins din Baltimore, coordonatorul studiului publicat de prestigioasa revistă Science.
Studiul este bazat pe secvențieri genetice și analize oncologice desfășurate în 69 de țări din diferite părți ale lumii și urmează unui alt studiu controversat publicat de oameni de știință de la aceeași universitate în 2015, în revista Science, care însă examina doar cazurile din SUA.
Noul studiu, realizat de Dr. Vogelstein alături de matematicianul Cristian Tomasetti, susține că mutațiile întâmplătoare suferite de ADN sunt răspunzătoare de cea mai mare parte a cazurilor de îmbolnăviri oncologice. Această concluzie a provocat o reacție dură din partea experților în cancer care sunt de părere că majoritatea cancerelor sunt provocate de un stil de viață nesănătos și de factori de mediu (expunere la poluare, stres, fumat etc) la care se adaugă și moștenirea unor probleme de ordin genetic.
,,Deși majoritatea oamenilor au aflat despre cauzele ereditare și de mediu ale cancerelor, așa cum este fumatul, puțini sunt conștienți de greșelile aleatoare care se pot produce ori de câte ori o celulă normală se divide și își copiază informația ADN în două noi celule”, conform lui Tomasetti, citat de Fii Sănătos.
După ce cercetătorii au căutat în special mutațiile care duc la creșteri celulare aberante în 32 de tipuri diferite de cancer, au observat că 66% din mutațiile produse în aceste cazuri au rezultat din erori de copiere celulară, 29% au fost cauzate de stilul de viață și de factori de mediu, iar 5% de bagajul genetic moștenit, arată Agerpres.
Care ar fi concluzia acestui studiu? Majoritatea acestui tip de mutații nu pot fi prevenite.
Surse: Antena 1, Agerpres, Fii sănătos