Primăria Constanța a decis, acum câțiva ani, ca stadionul Gheorghe Hagi să revină la vechea denumire, Farul. Vezi, Doamne, Hagi nu făcuse mai nimic pentru clubul de pe malul mării, nu merita această onoare. Acum, când Viitorul lui Hagi a câștigat titlul de campioană, primarul din Constanța a ținut neapărat ca el să ofere trofeul, medaliile și tricourile de campioni. Când e nevoie de imagine, e bine să fii lângă Hagi…
De la Primăria Constanța, Hagi nu a primit niciun ajutor, astfel că a decis să-și ia echipa și să plece din orașul de pe malul mării. Au jucat la Chiajna, au avut galerie de la Voluntari, s-au antrenat pe unde au putut, dar proiectul Academiei a mers mai departe. Primăria Constanța i-a mai pus ”o talpă” atunci când a respins proiectul prin care Gică solicita construirea Academiei în oraș. Degeaba s-a rugat Hagi de ei, degeaba le-a spus că vrea să ridice academia acolo, să știe toată Europa că unul din marile nume ale fotbalului românesc a construit o academie la Constanța, în orașul copilăriei sale.
A plecat la Ovidiu, pe câmp. Și acolo s-a lovit de birocrație și nepăsare. Nu avea lumină pe strada care ducea la baza sportivă, el plătea toate utilitățile, din banii lui. Constănțenii, cei care spuneau că în orașul lor există doar Farul, au venit acum buluc la meciul care decidea titlul. Baza sportivă nu are anvergura unui Bernabeu sau Old Trafford, dar e modernă, curată, are un aspect civilizat, iar Academia scoate an de an tineri talentați. Ideea inițială a lui Hagi a fost să crescă jucători pe care ulterior să-i trimită spre marea performanță, dar iată că a realizat mult mai mult decât atât.
Drumul a fost greu, Hagi a făcut și compromisuri, care i-au mai pătat imaginea, dar cine nu face compromisuri în viață? Pentru ca Viitorul să ajungă la acest titlu care părea o himeră acum cățiva ani, Hagi a fost să învețe la academiile marilor cluburi europene, a vrut să înțeleagă cum reușesc alții să crească jucători atât de valoroși, cum funcționeaza sistemul. Fostul mare jucător și antrenor al Barcelonei, Johann Cruyff, i-a dat cea mai importantă lecție, pe când Maradona din Carpați evolua sub tricoul catalanilor. Hagi juca bine, era idolul fanilor de pe Nou Camp, presa era la piciorele sale, dar antrenorul nu îl titulariza etapă de etapă. Întrebat de ziarști de ce nu joacă, Hagi a răbufnit, supărat: Nu știu de ce nu joc, întrebați-l pe antrenor de ce nu joc. Cruyff n-a zis nimic şi la următoarele partide l-a trimis în tribună. Apoi l-a chemat şi i-a spus direct: “Un jucător nu trebuie niciodată să se întrebe de ce nu joacă, ci să se întrebe cum să facă să joace”.
Mai târziu, Hagi a recunoscut că aceste vorbe i-au schimbat mentalitatea, l-au făcut să vadă altfel fotbalul, competiția. Putea, foarte simplu, să se retragă într-un loc liniștit, cu conturile pline, după o carieră strălucitoare, și să traiscă din amintiri, departe de nebunia din fotbalul românesc. Dar n-a ales calea ușoară, ci pe cea grea, caracteristică învingătorilor. A avut un vis și s-a ținut de el, nu l-a bandonat nici în cele mai grele momente, când nimeni nu l-a ajutat. S-a luat la trântă cu un nume uriaș al fotbalului românesc, Steaua, ulterior FCSB, și a demonstrat că nu întotdeauna banii decid campioana.
Gigi Becali a luat de-a gata un brand strălucitor și l-a adus în situația de a pierde șapte campionate în zece ani. Hagi, cu o echipă încropită acum 8 ani, o echipă în care doar el, Hagi, era brandul, a reușit să câștige titlul. Becali a cheltuit 8,6 milioane de Euro, Hagi doar 30.000 și acum, după ce ne-am lămurit cine este mai bun manager, Becali vrea să ia titlu la masa verde. Nu ar fi corect. Și nu ar fi corectă nici pirueta făcută de Primăria Constanța, care se agață acum de Hagi, după câștigarea titlului, uitând faptul că ani de zile i-a pus doar piedici acestuia.
Cristian Huluban