Imaginea apărută în presă, cu premierul Dacian Cioloș așteptând la semafor, a devenit repejor virală, ca să folosim cel mai uzitat termen din mediul online. Până la ”viral”, presa ne înnebunise cu alt termen de mare efect, ”incendiar”, care trebuia să asigure, în opinia moderatorilor de emisiuni televizate, o audiență cât mai numeroasă. Iată că și o atitudine normală, care nu are nimic senzațional în ea, poate fi prezentată, în contextul actual din societatea noastră, ca o știre de breaking-news. Cei care au postat această imagine au făcut-o pentru a semnala diferențele dintre un politician care nu se crede buricul pământului și alți colegi ai acestuia, care nu se duc nici până la toaletă fără escortă și mașini cu girofaruri.
Până aici, totul e ok, este un exemplu din categoria ”așa da” pe care am vrea să-l constatăm cât mai des în rândul politicienilor de la noi. Iată că normalitatea a ajuns să fie privită ca o sărbătoare în România. Da, e reconfortant să vezi un demnitar comportându-se într-un mod obișnuit, că poate respecta legea, și nu dă peste cap tot traficul dintr-un oraș doar pentru că are de făcut un drum de câteva sute de metri. Deși polițiștii prezenți în acea intersecție au oprit circulația pentru a facilita oficialilor români și sârbi trecerea cât mai rapidă a străzii, premierul Cioloș și omologul său au așteptat până când semaforul a arătat culoarea verde pentru a traversa. Pentru noi, obișnuiți cu exemplele Oprea sau Iohannis, când șoferii stau blocați în intersecții minute bune pentru a lăsa coloanele oficiale să treacă, gestul lui Cioloș înseamnă o chemare la normalitate. În alte țări, mult mai civilizate, nu este nimic senzațional când un prim ministru merge cu metroul sau chiar ajunge la job cu bicicleta.
Mesajul transmis de această imagine nu ar trebui să fie pentru noi, oamenii obișnuiți, un exemplu, menit să ne influențeze într-un moment electoral. Morala pe care imaginea ar trebui să o transmită este pentru cei din clasa politică, acești semizei care au uitat cum e să te porți normal, lor le este adresat mesajul. Nu ar trebui să prezentăm normalitatea ca pe ceva senzațional, dar iată că în România s-a ajuns și la așa ceva, pe fondul prăpastiei tot mai mari dintre clasa politică și oamenii obișnuiți. Părerile, după postarea imaginii cu premierul Cioloș la semafor, sunt împărțite. Liberalii prezintă totul ca și când ar vrea să marcheze diferența dintre un demnitar ca Cioloș și ceilalți politicieni, în timp ce susținătorii PSD-ului cred că este vorba doar de o manipulare grosolană a electoratului.
Aici intervine, sau ar trebui să intervină, separarea dintre imaginea cu scop electoral și cea care cere revenirea la normalitate a politicienilor noștri. Pentru că ei nu sunt adepții unui asemenea comportament. Fotografia cu premierul Cioloș trebuie privită doar ca un mesaj-semnal către întreaga clasă politică. Altfel, gestul lui Ciolos nu mai are nicio valoare, oricât de viral ar fi el.
Cristian Huluban