Avea 75 de ani şi nu părea că are probleme grave de sănătate. Dar pe 10 noiembrie 2009, în urma unui stop cardiac, unul din monştrii sacri ai teatrului şi filmului românesc, maestrul Gheorghe Dinică, a părăsit această lume. A jucat pe scena Teatrului Mic, apoi la Bulandra, Teatrul de Comedie şi Teatrul Naţional, fiind unul din actorii marcanţi ai celei mai prolifice generaţii pe care a dat-o arta teatrală şi cinematografică din România. A devenit celebru după ce a interpretat într-o manieră entuziasmantă două personaje legendare din filmele marca Sergiu Nicolaescu, numiţii Paraipan şi Lăscărică.
Ales mai mereu pentru a interpreta roluri de ”bad boy”, Gheorghe Dinică şi-a făurit o imagine de dur, cu care a impresionat la fiecare apariţie. De referinţă rămâne rolul jucat în Filantropica, rol prin care lansează una din cele mai celebre replici din istoria cinematografiei noastre: ”o mână întinsă, care nu spune o poveste, nu primeşte pomană!”. Deşi catalogat drept o fire boemă, pentru că îi plăcea să petreacă la crâşmele de cartier, alături de oamenii simpli, Dinică şi-a respectat profesia, despre care a spus: ”meseria asta a mea îmi ocupă cel mai mult timp, îmi place, şi fără ea nu ar avea niciun haz pentru mine tot ce se întâmplă”.
Pentru activitatea sa în slujba teatrului şi filmului romănesc a primit numeroase distincţii, cele mai importante fiind cele de Doctor Honoris Causa al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, Societar de Onoare al Teatrului Naţional I.L. Caragiale şi cea de Cetăţean de Onoare al Municipiului Bucureşti. A fost decorat cu Ordinul Serviciului Credincios în grad de Mare Ofiţer, ca o confirmare a aportului său la dezvoltarea artei şi culturii romanesti. Rânjetul său malefic, atât de des prezent în filmele şi spectacolele de teatru în care a jucat marele actor, a devenit un simbol al personalităţii acestuia, o imagine-emblemă a unei cariere extraordinare.
Pentru că i-a plăcut viaţa, şi-a făcut cu pasiune meseria şi şi-a iubit publicul, Gheorghe Dinică va rămâne unul din cei mai iubiţi actori români din toate timpurile. A fost mereu un personaj spumos, fascinant, un nebun frumos al scenei româneşti, pe care celebritatea nu l-a schimbat. A rămas acelaşi tip relaxat, tot timpul cu zâmbetul pe buze, oricând gata să bea un şpriţ cu prietenii săi. Așa ajungem la o altă pasiune a marelui dispărut, muzica lăutărească şi romanţele, cântând de multe ori alături de Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu, și ei iubitori ai muzicii de petrecere. Să revedem câteva din momentele sale cele mai aplaudate, replici celebre care vor rămâne mereu în amintirea celor care au crescut cu filmele sale. Odihneşte-te în pace, maestre Dinică!
Cristian Huluban