Aleșii noștri se plâng că nu pot trăi cu doar 1000 de Euro pe lună. În compensație, votează legi prin care își pot angaja rudele și pot semna contracte cu firmele soțiilor sau copiilor.
Un deputat ALDE, Remus Borza, consideră că leafa pe care o primește este una ”mizeră”, adăugând că nimeni nu poate trăi cu doar 1000 de Euro lunar, e un salariu care nu poate asigura traiul de zi cu zi. Pentru un om care a recunoscut mereu că este bogat, probabil cei 1000 de Euro nu înseamnă mare lucru, dar pentru mulți cetățeni ai acestei țări ar fi echivalentul unui trai decent. Dacă 1000 de Euro pe lună înseamnă o leafă mizeră, cine l-a obligat pe atât de bogatul domn Borza să candideze pentru un loc în Parlament? Oare nu se informase domnia sa, înainte de a candida, cu cât va fi plătit? Să fim serioși, domnule Borza, știați foarte bine ce avantaje veți avea, altfel nu ati fi renunțat la un salariu mult mai mare pentru a fi nevoit să vă descurcați cu doar 1000 de Euro.
Conform declarației lui Remus Borza, parlamentarii trăiesc ”într-o formă de iobăgie, și astfel sunt practic împinși către fapte de corupție”. Ce spuneți despre acestă viziune atât de originală asupra vieții de parlamentar? Deci salariul mic pe care îl primesc, lipsa oricăror alte avantaje, chinul zilnic prin care trec pentru a-si asigura traiul, toate acestea îi fac pe aleșii noștri vulnerabili în fața corupției. Să-i aducem aminte domnului Borza câteva din ”dezavantajele” funcției de parlamentar: primește o indemnizație de 5041 de lei lunar, cheltuielile suportate de bugetul Camerei Deputaților pentru birourile parlamentare din teritoriu ajung pănă la 6000 de lei lunar, apoi cazare și masă gratuită, transport de asemenea gratuit pe calea ferată, indiferent de categoria de trenuri folosită, deplasări cu avionul, plata abonamentului telefonic, concedii și tot felul de congrese în locuri exotice, etc. Domnule Broza, nu vi se pare că primiți cam mult pentru cât munciți, pentru absențele repetate ale colegilor dumneavoastră de la ședințele Parlamentului? Singurele momente când prezența la ședințe este de 100% este atunci când vă votați pensii speciale sau alte legi care vă asigură un trai liniștit.
Pentru a ne da seama cât muncesc colegii domnului Borza, este de ajuns să privim către avalanșa proiectelor de legi menite să modifice legislația penală. Între aceste legi, se distinge una care va permite parlamentarilor să-și angajeze rudele la propriile cabinete, schimbând legea în vigoare, care spune că primarul care semnează un contract cu firmele soției sau copiilor se face vinovat de o faptă penală, intrând sub incidența conflictului de interese. Așadar, afacerile de familie, atât de des folosite de domnii senatori și parlemantari în trecut, vor înflori din nou, și cele mai bănoase contracte vor fi oferite firmelor deținute de rudele lor. Grea viață, plină de lipsuri și privațiuni, nu-i așa domnule Borza?
Dacă acest proiect va deveni lege, toți aleșii locali trimiși în judecată in ultima perioadă vor scăpa de procese. O mână o spală pe cealaltă, parcă așa se spune. Se încurajează nepotismul, se dă liber la contractele dubioase, totul într-o perioadă în care românii sunt exasperați de nivelul la care a ajuns corupția. În alte tări europene, mult mai avansate decât noi, problema conflictului de interese se reglementează în cu totul alte moduri, mergând până la gradul patru de rudenie, tocmai pentru a anula orice suspiciune de nepotism. La noi, primarii vor putea semna contracte cu firmele rudelor, parlamentarii își vor angaja soțiile și copiii fără nicio problemă, dacă aceste măsuri nu vor aduce prejudicii de ordin public. În aceste condiții, putem să cerem singuri să ieșim din Uniunea Europeană, nu mai trebuie să ne excludă nimeni, pentru că evident nu avem ce căuta în lumea civilizată.
Cristian Huluban