Jurnaliștii ziarului Libertatea au publicat un articol despre cum sunt tratați românii de reprezentanții principalelor firme producătoare de apă plată din România. Realitatea este șocantă și arată disprețul.
Realitatea este șocantă și arată disprețul uriaș al comercianților pentru consumatori. Dispreț și inconștiență, pentru că produsele lor sunt un adevărat pericol pentru sănătatea publică.
Aceasta este concluzia care reiese din buletinul de analiză, ce conține rezultatele testelor pentru 19 mărci de apă plată. Libertatea a verificat sortimentele de apă dintr-un supermarket la Direcția Sanitară Veterinară (DSV) București și, așa cum am precizat deja, rezultatele sunt înfiorătoare: 11 sticle depășesc limită admisă de bacterii prezente în apă, iar 3 dintre ele depășesc limită admisă de 15 ori.
Testul se referă exclusiv la numărul de bacterii conținut de un mililitru de apă plată de băut. Pentru a nu exista dubii, testul a fost repetat o dată la temperatura de 22 de grade Celsius, apoi la 37 de grade Celsius, în condițiile în care la primul test apa nu trebuie să conțină mai mult de 100 de microorganisme (100 ufc/ml), iar la al doilea, standardul este de 20 de microroganisme (20 ufc/ml).
Astfel, din cele 19 sticle, doar 8 au trecut testul, iar această situație este prezentă după scandalul din primăvară, când autoritățile descopereau o problemă cu apa de băut vândută în București. Mai multe sortimente de apă plată vândute în hypermarketuri și supermarketuri aveau indicatori microbiologici depășiți și de mii de ori.
În această situație există risc ridicat de îmbolnăvire. “Depinde de tipul și de numărul de microorganisme – adică nu este periculos în toate cazurile. În general însă, în apă nu trebuie să existe decât apa. În al doilea rând standardele de conținut au fost calculate în urmă a numeroase studii, adică este ceva foarte serios care trebuie respectat.
Potrivit sursadesanatate.ro, singura apă care pare într-adevăr pură este Bucovina, la care ambele teste au avut ca rezultat zero organisme, urmată de apa Hera, cu 3 micro-organisme la 22 de grade şi zero organisme la 37 de grade. Pe locul al treilea este Perla Harghitei cu zero şi, respectiv, 2 microorganisme, şi apoi vine Dorna cu cinci, respectiv două microorganisme. Apa Borsec stă şi ea destul de bine cu 2, respectiv trei microorganisme, după care vin apele Vittel – 37 şi cinci microorganisme, Evian – 28 şi 13 microorga-nisme şi Azuga – 67 şi 8 microorganisme.
Cele mai mari depăşiri sunt la apele Wonder, Perla Covasnei, Zizin, Izvorul Zânelor, Apă de izvor plată, Cheile Bicazului, Aqua Carpatica, Izvorul Zăganului, Apa Craiului, Aqua Queen şi San Benedetto. La cele mai multe dintre acestea s-au înregistrat chiar şi 300 de microorganisme prezente la 22 de grade Celsius.
Organismul nu se poate proteja imunitar decât până la o anumită limită, după care se îmbolnăvește. Iar dacă depășirea de 15 ori a standardului de microorganisme este cu virus hepatic, de exemplu, îmbolnăvirea este ingrozitoare”, a explicat medicul Vasile Barbu, președintele Asociatiatiei Naționale pentru Protecția Pacienților, despre sensul limitării conținutului de microorganisme din apă.