Consumul de droguri, doar în București, a ajuns la un adevărat record. Se consumă în jur de 4 kilograme de droguri pe zi, iar drama nu se oprește aici. Conform datelor oficiale, copii de 12 ani au ajuns dealeri.
În România, traficul si consumul de droguri reprezintă două din cele mai mari amenințări la adresa securității naționale. În fiecare an, prin vămile românești sunt introduse droguri de mare risc, de ordinul milioanelor de Euro. Dacă în primii ani după 1990 țara noastră era considerată doar spațiu de tranzit pentru drogurile care veneau din țările Extremului Orient și erau trimise mai departe către Vestul Europei, iată că am ajuns repede la tristul statut de țară consumatoare de stupefiante.
Ce fac autoritățile în fața acestei adevărate drame a societății, de ce nu se merge pe firul afacerii pentru a-i aresta pe dealeri, cei care sunt principalii vinovați de situația atât de gravă cu care ne confruntăm? Consumul de droguri fiind interzis, s-a dezvoltat comerțul cu etnobotanice, prin celebrele deja magazine de vise. După repetatele luări de poziție ale societății civile, magazinele de etnobotanice au fost închise, dar această măsură, în loc sa-i descurajeze pe consumatori, i-a împins către substanțele de mare risc, un fenomen care s-a dezvoltat foarte repede și din vina pasivității de care dau dovadă organele de Poliție.
Autoritățile dau din umeri și spun că nu mai pot lupta cu acest flagel, ale cărui tentacule s-au întins într-un ritm amețitor, dar aceasta nu poate fi o scuză. Tinerii își procură drogurile din locuri cunoscute de toată lumea: discoteci, cluburi, din jurul școlilor sau din cartier. De ce nu se fac razii de amploare în aceste locuri, de ce nu acționează forțele speciale, de ce se recunosc depășiți lucrătorii Ministerului de Interne? Cifrele oficiale ne lasă fără grai, doar în București s-a ajuns la un consum de droguri evaluat la 4 kilograme pe zi, o cifră care constituie un serios semnal de alarmă pentru autorități.
În ceea ce privește prevenția, lucrurile sunt și aici foarte grave. Nu există o strategie la nivel național prin care tinerii să fie informți în școli, sau duși la un centru de dezintoxicare, pentru a vedea cu ochii lor ce se poate întâmpla dacă vor consuma droguri. Această acțiune este nu doar utilă, ci chiar necesară, pentru că doar prin astfel de măsuri putem deschide ochii tinerilor asupra pericolului la care se expun. Deși autoritățile declară că situația este sub control, cifrele venite de la Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului ne arată nu doar că suntem foarte departe de acest stadiu, dar chiar riscăm să ajungem într-o situație extrem de gravă. Când o organizație de asemenea anvergură ne spune clar, cu cifre, că în București se consumă 4 kilograme de droguri pe zi, iar vârsta dealerilor a ajuns până la 12 ani, este cazul să facem ceva, nu să acceptăm situația, dând din umeri neputincioși.
Avertismentul dat de cei de la CIADO este foarte clar, ei ne-au dat cifrele, ne-au deschis ochii, acum depinde doar de noi, ca societate, ce avem de gând să facem în această situație extrem de gravă. Vor lua reprezentanții Ministerului de Interne, ai SRI-ului, măsurile necesare pentru a salva tinerii de acest miraj al drogurilor, care duce la adevărate tragedii? Dependența de droguri distruge viețile tuturor, nu doar a consumatorilor, ci și a familiilor acestora, care asistă neputincioase la chinurile prin care trec cei dragi. Cifrele de mai sus reprezintă un serios avertisment, care, dacă va fi ignorat, va face să crească numărul consumatorilor de droguri. Ce facem, ne decidem să salvăm cât mai mulți tineri de acest atât de periculos flagel, sau acceptăm faptul că războiul cu drogurile este iremediabil pierdut?
Cristian Huluban