Frig cumplit, halucinaţii, degerături, lacrimi de durere, doctori care îi cer să renunțe. Cu toate acestea s-a confruntat Tibi Ușeriu în cea mai dură cursă de rezistenţă care există pe pământ.
Tiberiu Uşeriu, ardeleanul din Bistriţa, a preluat parcă versurile lui Vasile Alecsandri din poezia Peneş Curcanul, şi a demonstrat că ”românul are şapte vieţi în pieptu-i de aramă”. Iată că și ediţia din acest an a Maratonului Arctic 6633 Ultra, considerat unul din cele mai dificile examene pentru testarea rezistenţei umane, a fost câștigată de Tibi Ușeriu. Dacă anul trecut a terminat cursa în 173 de ore și 40 de minute, anul acesta și-a îmbunătățit performanța, trecând linia de sosire în 159 de ore. Românul nostru a trecut prin momente groaznice, din cauza degerăturilor de la picioare, dar nimic nu i-a zdruncinat încrederea în forţele proprii.
Doctorii au vrut să-l oprească, pentru că rănile de la picioare deveniseră foarte serioase, dar Tibi nici n-a vrut să audă și a mers mai departe, pe răspunderea lui. De aici pleacă totul, din resorturile existente în interiorul fiecăruia din noi, atunci când ni se testează limitele. Nici nu vreau să mă gândesc prin ce a trecut românul nostru, relatările lui sunt edificatoare. Ne impresionase încă de când l-am văzut cum se pregătește în ţară, cu alergări la bustul gol prin pasul Tihuţa, cu băi făcute la copcă şi dormind sub cerul liber, în toiul iernii. Trebuie să fii cu adevărat foarte puternic mental pentru a te supune unei asemenea pregătiri, nu mai vorbim despre ce trebuie să înduri atunci când iei startul în cursa de la Polul Nord, acolo unde temperaturile pot coborî până la -62 de grade, iar vântul efectiv îţi taie faţa.
Să parcurgi 566 kilometri pe gheaţă, în condiţiile amintite mai sus, este cu adevărat o realizare impresionantă. Tiberiu este, normal, foarte mulțumit pentru ceea ce a reuşit, dar nu cred că bănuieşte măcar ce bucurie ne-a dăruit și nouă, celor care avem atâta nevoie de asemenea exemple. Dincolo de Cercul Polar, 23 de concurenţi s-au aliniat pentru o cursă de o duritate ieşită din comun, fiecare din ei cu speranţa că va trece primul linia de sosire, după 566 de kilometri care trebuiau parcurşi în 180 de ore. Tibi Uşeriu, cel mai dur sportiv român, după o tinerețe petrecută în spatele gratiilor, reușește la 42 de ani să-și îndeplinească visul. Exemplul dat de Tibi este chiar definiţia ambiţiei, a determinării, a hotărârii de a nu ceda, chiar dacă simţi că te poţi prăbuşi după fiecare pas, doborât de condiţiile extreme în care se desfăşoară concursul.
Din banii oferiți de autorități după performanța de anul trecut, Tibi a donat o parte unui copil care face sport. A decis să participe și în acest an, și a câștigat din nou, fiind primul concurent din istorie care reușește această performanță. Suntem convinși că nu se va opri aici, pentru că viața acestui om este o permanentă serie de provocări, de fiecare data stabilindu-și o ștachetă foarte înaltă. Mult succes Tibi Ușeriu în toate tentativele tale, sperăm să te vedem trecând din nou primul linia de sosire, înfășurat în tricolorul românesc.
Cristian Huluban