La numai câțiva kilometri de Mangalia există o peșteră foarte stranie.
Ea se află la marginea comunei Limanu și este ascunsă într-un deal iar în interiorul ei poți găsi o lume aparte, plină de mister dar periculoasă, majoritatea celor care au pășit acolo se pare că nu s-au mai întors, numele ei este Peștera de la Limanu.
Această peșteră este specială fiindcă ascunde înăuntru un labirint extrem de întortocheat din cauza căruia nu puțini au rămas captivi fără a-și mai găsi drumul de întoarcere. Legendele localnicilor spun că peștera este considerată o poartă către lumea de dincolo.
Istorie și mister?
În peșteră se intră printr-o poartă metalică la poalele dealului, ea fiind străjuită de câteva pietre mari care par a avea chipuri umane, fapt care i-a făcut pe localnici să poreclească peștera cu numele de ,,La Icoane”, cuvântul icoană având în sensul său străvechi înțelesul de chip, sau imagine, fără simbolism creștin. Se pare că acești bolovani au fost sculptați, la un moment dat se distingeau clar trăsăturile umane, dar cum ei sunt răsturnați. Se crede că figurile datează din vremurile mitice ale dacilor.
Profesorul Vasile Boroneat, expert în arheologia peșterilor, vorbește cu tristețe despre inscripțiile pierdute pe care el a mai apucat să le vadă încă, în prezent ele sunt acoperite de mâzgălituri moderne, fiind complet distruse. În prezent peștera este vandalizată, din spusele dânsului, de vizitatori inconștienți.
Cu toate astea, la numai 200 de metri încă mai pot fi vizitate vechile altare ale preoților daci, precum și un om sculptat în calcar. După o mai mare înaintare drumurile se bifurcă de mai multe ori iar pământul poate chiar să se surpe. În urma unei astfel de surpări intrarea deja folosită a fost acoperită, iar una ascunsă, necunoscută, a fost dezvăluită.
Peștera are lungimea de 4 kilometri, și este formată de galerii care se întind pe sub sat. se povestește că ea a adăpostit pe daci și bunurile lor neprețuite în vremurile în care ei erau prigoniți de romani. Tot în acest loc au găsit adăpost și primii creștini.
Profesorul Boroneat a găsit aici ceramică dacică, romană dar și grecească și desene rupestre, figuri de animale și oameni. Printre ele menționăm o figură umană, un bărbat pictat în picioare cu capul pătrat umplut cu puncte, trunchiul oval umplut tot cu puncte iar mâna fiindu-i o pată neagră de formă circulară neregulată. El pare să țină în mână un scut.
Mai există figuri de călăreți, siluete care seamănă cu vestiții călăreți daci, mai există și desene, simboluri religioase creștine, cuvinte chirilice din perioada romano-bizantină, toate acestea fiind o dovadă a faptului că peștera de la Limanu a fost o veritabilă ascunzătoare în vremuri de restriște.
Ea a devenit, desigur, subiectul unor legende speciale. Se povestește din bătrâni că locul era străjuit de Zamolxis însuși, el păzea intrarea către tărâmul sacru al strămoșilor daci care trebuiau să se întoarcă.
Altă legendă povestește că de aici se aud vaiete îngrozitoare care vin din străfundurile pământului, cei care le aud fiind hipnotizați și pornesc să caute sursa acelui glas care este, se spune, cel al paznicul porții metalice care îi ademenește pe neinițiații ce blasfemiază locul sfânt al lui Zamolxis.
Peștera dă impresia unui uriaș oraș organizat pe trei cartiere, dau senzația că sunt niște străduțe care comunică sau se înfundă brusc. Un loc cu adevărat magic care merită vizitat, dar nu explorat prea în detaliu! Legenda spune că unii nu s-au mai întors niciodată, oare au găsit adevăratul portal către tărâmul sacru al dacilor și nu au mai dorit să se întoarcă în această lume? Totul e posibil…
Sursa: turism.bzi