OSCE organizează, luni, o reuniune extraordinară a reprezentanţilor săi permanenţi, în tentativa de a găsi o soluţie pentru criza legată de Ucraina, a anunţat preşedinţia poloneză a organizaţiei, potrivit Le Figaro.
“A fost convocată o reuniune pentru luni”, a spus viceministrul polonez de Externe, Pawel Jablonski.
OSCE răspunde astfel unei solicitări a Ucrainei în contextul în care tensiunile dintre Rusia şi Occident cu privire la subiectul Ucraina sunt la cel mai înalt nivel.
Preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin au convenit să se întâlnească în cadrul unui summit privind criza din Ucraina, la propunerea omologului lor francez Emmanuel Macron, a informat luni presa internațională.
Când va avea loc întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin
Preşedintele Emmanuel Macron a avut din nou o conversaţie telefonică cu omologul rus Vladimir Putin timp de o oră, duminică seara, pentru a doua oară în cursul zilei, după o discuţie cu preşedintele american Joe Biden, informează administraţia prezidenţială franceză.
Acest summit ar urma să fie extins ulterior la “toate părţile interesate” şi să se concentreze pe “securitatea şi stabilitatea strategică în Europa”, a precizat preşedinţia franceză, adăugând că reuniunea la nivel înalt va începe să fie pregătită începând de joi de către Statele Unite şi Rusia.
Ce se întâmplă “dacă Rusia alege războiul”
Casa Albă a confirmat că preşedintele american Joe Biden a fost de acord în principiu să se întâlnească cu omologul său rus Vladimir Putin, aşa cum a propus preşedintele francez Emmanuel Macron, cu condiţia ca Rusia să nu invadeze între timp Ucraina, transmite Agerpres.
Statele Unite “s-au angajat să continue diplomaţia până în momentul în care începe o invazie”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.
“Preşedintele Biden a fost de acord în principiu cu o întâlnire cu preşedintele Putin(…) dacă nu are loc o invazie”, a continuat Psaki.
“Suntem, de asemenea, pregătiţi să impunem consecinţe rapide şi severe dacă, în schimb, Rusia alege războiul”, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.
Ce este OSCE
Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) este o organizație internațională pentru securitate.
OSCE se concentrează asupra prevenirii conflictelor, administrării crizelor și reconstrucției post-conflictuale. Este formata din 57 de țări participante din Europa, Mediterană, Caucaz, Asia Centrală și America de Nord, acoperind spațiul emisferei nordice “de la Vancouver la Vladivostok”.
Organizația a fost creată în 1973 sub numele de Conferința pentru Securitate și Cooperare în Europa (CSCE).
Negocierile privind crearea unei grupări de securitate europene datează încă din anii 1950, însă Războiul Rece a împiedicat obținerea unor progrese substanțiale până în noiembrie 1972 la Helsinki. Recomandările rezultate în urma negocierilor, “Carta Albastră”, au conferit fundația practică pentru crearea unei conferințe în trei faze, procesul Helsinki.
Prăbușirea Cortinei de Fier a necesitat schimbare rolului CSCE. Carta de la Paris pentru Noua Europă, semnată pe 21 noiembrie 1990 a marcat începutul schimbării. La 1 ianuarie 1995, numele organizației a fost schimbat în OSCE.