“Noua tulpină de coronavirus este mai mortală decât cele vechi”. Anthony Fauci, epidemioogul-șef din SUA a făcut acest avertisment teribil.
Autorităţile americane ar trebui să se aştepte la ce este mai rău în legătură cu noua tulpină a coronavirusului, a declarat duminică expertul-şef în boli infecţioase din SUA, dr. Anthony Fauci, potrivit Agerpres.
“Trebuie se ne asumăm acum că (versiunea) care circulă în special în Marea Britanie are o creştere a virulenţei, în special puterea virusului de a produce mai multe daune, inclusiv deces”, a spus directorul Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase, într-o emisiune la postul de televiziune CBS.
Anthony Fauci a comentat noile descoperiri conform cărora noua formă a virusului, originară din Marea Britanie, are o rată a mortalităţii cu 30% mai mare pentru persoanele de peste 60 de ani, comparativ cu tulpina iniţială. “Este o creştere semnificativă”, a precizat Anthony Fauci.
“Vream să analizăm şi noi datele, dar avem toate motivele să le credem”, a afirmat el în legătură cu autorităţile britanice.
În privinţa unei tulpini diferite care provine din Africa de Sud, Fauci a spus că vaccinurile par să fie mai puţin eficiente împotriva acesteia “în unele cazuri”.
În acelaşi timp, dr. Deborah Birx, fostă coordonatoare a campaniei împotriva coronavirusului în cadrul Casei Albe conduse de Donald Trump, a făcut dezvăluiri în legătură cu atitudinea administraţiei precedente faţă de izbucnirea epidemiei.
“Au fost oameni la Casa Albă care credeau cu certitudine că este vorba de o farsă”, a declarat Deborah Birx tot la CBS. “Informaţiile erau confuze la început”, a precizat ea. “Toată lumea a făcut interpretări pe baza a ce ştia”, a adăugat ea.
Centrul European pentru Controlul Bolilor (CNDC) a solicitat, joi, membrilor să se pregătească să ia măsuri mai stricte în “săptămânile următoare” pentru a opri răspândirea noii tulpini a coronavirusului prin ridicarea nivelului de vigilenţă.
“Mesajul esenţial este vă vă pregătiţi pentru o escaladare rapidă de la rigoarea măsurilor (pentru a contracara virusul) în săptămânile care vin cu scopul de a menţine capacităţi de îngrijire, precum şi de a accelera campaniile de vaccinare”, a scris Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), în actualizarea evaluării riscurilor în UE.
ECDC, care cuprinde cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, precum şi Marea Britanie, Norvegia şi Islanda, a apreciat la “crescut/ foarte crescut” evaluarea privind riscurile sanitare asociate noilor variante, faţă de „crescut” în prima evaluare de la sfârşitul lui decembrie.
Tulpina africană de coronavirus îi îngrijorează pe oamenii de știință, care își pun tot mai mult întrebarea dacă vaccinurile dezvoltate până acum sunt eficace împotriva mutațiilor.
Un studiu realizat de oamenii de știință din Africa de Sud asupra noii variante de coronavirus care a determinat explozia de cazuri din țară ridică îngrijorări cu privire la eficacitatea vaccinurilor la noua tulpină.
Potrivit studiului citat de Bloomberg, jumătate din probele de sânge prelevate de la un grup mic de persoane care s-au recuperat după Covid-19 nu au dezvoltat anticorpii necesari pentru a se proteja împotriva tulpinii 501Y.V2 identificate luna trecută.