5 Schimbări Necesare pentru Viitorul Fotbalului

5 Schimbări Necesare pentru Viitorul Fotbalului

Fotbalul este sportul rege incontestabil în lume, cu miliarde de fani la nivel mondial, dar în prezent se confruntă cu câteva provocări care ar putea duce la un declin ireversibil. Fie că este vorba de numeroasele abuzuri online la care sunt supuși jucătorii și antrenorii, interes mai puțin din partea spectatorilor tineri, sau chiar dezechilibrul financiar dintre echipe, fotbalul este deja într-un oarecare declin la nivel global. 

Aproximativ 3.5 miliarde de oameni din întreaga lume urmăresc evenimente din fotbal, deci aproape jumătate din populația planetei, dar conform statisticilor, sportul rege este în declin în ceea ce privește cota de piață de prin anul 2019. 

Așadar care sunt măsurile care ar putea revitaliza fotbalul pentru a opri sau măcar încetini trendul descendent?

Program mai puțin încărcat, dar miză mai ridicată

FIFA a pornit un studiu de fezabilitate controversat pentru a descoperi dacă o Cupă Mondială la fiecare doi ani ar fi posibilă și benefică pentru fotbal. Chiar dacă părerile sunt foarte împărțite despre această propunere și despre execuția cercetării, ideea a pornit de la câteva premise foarte adevărate:

  • Programul este prea încărcat pentru jucători în parte datorită pauzelor internaționale și a numărului de meciuri de calificare.
  • Este tot mai greu pentru fotbal să concureze cu noile forme de divertisment pentru interesul spectatorilor tineri.
  • Fanii vor mai multe meciuri cu miză și mai puține meciuri de calificare.

Cupa Mondială la fiecare 2 ani este un subiect de discuție separat, dar un program mai puțin încărcat ar însemna accidentări mai puține pentru fotbaliști și un nivel mai ridicat al meciurilor, constant pe întreg parcursul anului.

Vei găsi la pariuri bonus specific fiecărei competiții majore, alături de cote speciale și multe alte oferte, deci probabil sunt mai multe beneficii care se ramifică și în alte industrii pentru competiții mari mai frecvente. 

Miza mai ridicată face de asemenea meciurile mai spectaculoase, iar fanii sunt mai interesați de deznodământul fiecărei partide.

Restricții mai dure în cazul epidemiilor

Pandemia COVID-19 a dus multe echipe în pragul falimentului, iar efectele se vor simți în fotbal probabil pentru ani buni. Majoritatea echipelor din ligile puternice ale Europei sunt organizații cu numeroși angajați care ajung să fie afectați de impactul economic al unei epidemii. 

Multe echipe (inclusiv cele naționale) pun în practică în prezent o bulă protectoare în jurul staff-ului pentru a se proteja împotriva potențialelor infecții. Chiar și așa, mulți jucători încalcă aceste protocoale și își permit să plătească fără probleme eventualele amenzi. O nouă pandemie care ia prin surprindere lumea fotbalului ar putea avea un impact catastrofal, în special asupra ligilor inferioare care deja au dificultăți mari.

Perfecționarea noilor tehnologii

Introducerea VAR-ului (Video Assistant Referee) este una dintre cele mai importante schimbări din ultimii ani, și chiar dacă implementarea nu este perfectă încă, beneficiile acestei tehnologii sunt destul de evidente. În mod similar, tehnologia pentru linia porții a fost introdusă la Euro 2016, iar acum ne e greu să ne imaginăm competiții de top fără această tehnologie care a facilitat decizii foarte dificile pentru arbitrii. 

Arsene Wenger, fostul antrenor al lui Arsenal, în prezent Director pentru Dezvoltarea Fotbalului din cadrul FIFA, crede că și deciziile pentru offsaid vor fi făcute cu ajutorul tehnologiei în viitor. 

„Trebuie să continuăm să progresăm cu viteza de luare a deciziilor, în special în ceea ce privește offsaidul”, a declarat Wenger.

„Există șanse mari ca offsaidul să fie automatizat la Cupa Mondială din 2022. Trebuie să păstrez secret deocamdată, dar aceasta va fi următoarea dintre marile evoluții în arbitraj”, a adăugat oficialul francez.

Pe deasupra, FIFA experimentează și cu schimbări în ceea ce privește regulamentul în fotbal, printre care: 

  • Meciuri mai scurte – două reprize de câte 30 de minute.
  • Renunțarea la prelungiri în favoarea unui sistem de oprire a ceasului (inspirat din baschet) de fiecare dată când mingea iese din joc, pentru a descuraja tragerile de timp.
  • Număr nelimitat de schimbări pe parcursul celor 60 de minute.
  • Eliminări temporare pe baza cartonașelor galbene, asemănătoare cu cele din rugby.
  • Executarea aruncărilor de la margine cu piciorul.

Măsuri mai dure împotriva abuzurilor online

Tot mai mulți fotbaliști și antrenori dezvăluie la ce abuzuri îngrozitoare sunt supuși săptămânal pe platformele de socializare. Unii au ajuns în punctul în care se simt nevoiți să ignore reacțiile complet, sau chiar să boicoteze aceste platforme. 

„Sunt fericit că oamenii și-au dat seama ce este la mijloc nu numai în fotbal, nu doar din cauza rasismului, din cauza hărțuirii, hărțuirii și a modului în care poți fi abuzat acolo”, declara legendarul atacant francez Thierry Henry, unul dintre cei mai importanți susținători al boicotului împotriva social media.

Dacă aceste platforme pot combate cu precizie probleme cu drepturile de autor pentru o melodie din fundalul unui video, nu ar trebui să existe motive tehnice din cauza cărora să nu poată să ia măsuri și împotriva anonimatului hărțuitorilor. 

Echilibrul financiar între cluburi și fair-play financiar

În luna aprilie a anului 2021, doisprezece dintre cele mai puternice cluburi de fotbal din Europa au propus crearea unei Super Ligi. În esență, această ligă ar fi dezechilibrat și mai mult raportul financiar dintre echipe, asigurând independență față de UEFA și câștiguri mai mari, stabile, cluburilor fondatoare. În mod previzibil, această propunere a fost primită cu proteste din partea fanilor și a tuturor organizațiilor și echipelor care nu făceau parte din nucleul fondatorilor. Chiar dacă Super Liga Europeană a eșuat, dezechilibrul financiar din fotbal devine tot mai pronunțat. 

Fair-play-ul financiar (FFP) a fost introdus în 2011 pentru a interzice cluburilor să cheltuiască mai mult decât produc, sau cel puțin să nu acumuleze un deficit prea mare pe o anumită perioadă stabilită (de obicei 3 sezoane). Întotdeauna a existat și va exista o diferență de capital între echipe, dar în ultimii ani, fair-play-ul financiar pare din ce în ce mai firav în fața patronilor marilor puteri din fotbal.

După ce Newcastle United a fost achiziționat de Fondul Public de Investiții din Arabia Saudită, devenind astfel cel mai bogat club din lume, cluburile din Premier League au convocat o întâlnire de urgență pentru a interzice sponsorizările și contractele cu companii care au legături cu proprietarii echipelor. 

„Dacă nu am fi avut această interdicție, nu ar fi existat nimic care să oprească Newcastle să semneze, să zicem, un contract în valoare de 100 de milioane de lire sterline pentru stadionul lor cu o companie saudită legată de proprietarii lor”, a declarat un oficial Premier League. „Atunci ar fi putut folosi acești bani pentru a cumpăra jucători în ianuarie, ocolind astfel regulile noastre de fair-play financiar”, a continuat acesta.

18 echipe din Premier League au votat în favoarea unei măsuri temporare, în timp ce 1 echipă a votat împotriva acestei reguli, și alta s-a abținut. Care puteau fi cele două echipe care nu sunt de acord cu această regulă? Probabil ai ghicit corect: Newcastle United și Manchester City.

Fără măsuri mai stricte impuse pentru FFP, Super Liga Europeană va exista într-un format diferit, neoficial, din simpla inerție a dezechilibrului financiar dintre echipe.